Een plotselinge sterke daling van de koersen van een aanzienlijk deel van de beurs. Het gaat hierbij niet om een bearmarkt waarbij de koersen langdurig dalen, maar eerder om een snelle daling die zich op enkele dagen manifesteert. Er is geen eenduidige definitie van een beurskrach beschikbaar. Over het algemeen wordt aangenomen dat er op enkele dagen tijd een daling van tien procent of meer moet optreden, waarnaast beleggers paniekerig handelen. De terugval hoeft hierbij niet plaats te vinden in een bearmarkt.

Doorheen de geschiedenis hebben zich verschillende beurskrachs voorgedaan. De eerste echte grote beurskrach vond daarbij plaats in 1637, toen de handel in tulpenbollen uit elkaar spatte. Nadien ging er vaak honderd jaar voorbij vooraleer er opnieuw een grote beurskrach plaatsvond.

Sinds het informaticatijdperk hebben de beurskrachs zich echter snel opgevolgd. De eerste grote beurskrach tijdens het informaticatijdperk vond daarbij plaats op 19 oktober 1987, toen de Dow Jones op één dag 22,6 procent verloor. Het tijdelijk sluiten van de Londense beurs, een stijging van de korte rente en een verkoopgekte die werd aangewakkerd door de zopas geïntroduceerde verkoopcomputers zouden aan de oorzaak liggen van deze beurskrach.

Amper elf jaar later trad de volgende grote beurskrach op, toen de Russische roebel in amper elf dagen tijd zestig procent van haar waarde verloor ten gevolge van een Russische economische crisis. In het jaar 2000 barstte vervolgens de internetzeepbel en verloor technologiebeurs Nasdaq op korte tijd 27 procent van haar waarde. Na de aanslagen van 11 september 2001 volgde opnieuw een beperkte beurskrach. Het jaar daarop was er dan de beurskrach ten gevolge van de fraude bij Enron en WorldCom. In 2008 zorgden de Amerikaanse rommelhypotheken voor een nieuwe beurskrach. En in 2010 was er de zogenaamde flash crash, toen de Amerikaanse beurs gedurende 20 minuten instortte en zich vervolgens meteen weer herstelde.

Lees meer: We zijn niet slim genoeg om een beurscrash te voorzien

Synonyms:
beurscrash