Een rekening bij een bank, conform wettelijk verplichte basisbankdienstverlening die door banken moet worden aangeboden.

Omwille van de financiële toestand van een klant zouden banken klanten kunnen weigeren. Uitsluiting van bankdiensten is in hedendaagse tijden echter erg hinderlijk en kan voor verregaande problemen zorgen, omdat het dan niet langer mogelijk is om betalingen uit te voeren of te ontvangen. Via de verplichte basisbankdienst garandeert men dat elke consument die legaal in een Europese lidstaat verblijft, een basisbankdienstrekening kan openen.

Via de basisbankdienstrekening kunnen slechts een beperkt aantal verrichtingen worden uitgevoerd, zoals overschrijvingen, geld afhalen, betalingstransacties uitvoeren via een betaalkaart en doorlopende betalingsopdrachten uitvoeren. Een negatief saldo op de rekening is niet mogelijk en over het algemeen is een basisbankdienstrekening betalend.

Bij de aanvraag van een basisbankdienstrekening mag een bank de rekening in principe niet weigeren, behalve wanneer je al een zichtrekening of basisbankdienstrekening hebt. Ook in bepaalde gevallen, zoals wanneer er reeds kredietovereenkomsten zijn voor minstens 6.000 euro of wanneer je geld hebt witgewassen, mag een bank alsnog de basisbankdienstrekening weigeren.