Hoe ook jij een succesvolle vastgoedontwikkelaar kan worden

Eenvoudig uitgelegd is een vastgoedontwikkelaar is iemand die een pand koopt, het pand verbetert en/of uitbreidt en het pand vervolgens met winst verkoopt. Iedereen kan een vastgoedontwikkelaar worden. Weet je hoe je dit precies moet doen, dan kan ook jij een succesvolle vastgoedontwikkelaar worden.

Stap 1: Volg een nuttige opleiding

Om een echt succesvolle vastgoedontwikkelaar te worden, kan een vastgoed opleiding echt wel nuttig zijn. Dit hoeft niet per se een opleiding als vastgoedmakelaar te zijn. Evengoed kan het een financiële opleiding zijn. Bij het goed investeren in vastgoed komt heel wat financiële analyses kijken, en het volgen van een financiële studie leer je hier alles over.

Stap 2: Werk een tijdje bij een andere vastgoedontwikkelaar

Voor je zelf aan de slag gaat als vastgoedontwikkelaar, is het altijd verstandig om een periode in dienst te gaan bij een vastgoedbedrijf. Je verdient een aardig zakcentje (later handig om zelf te investeren) en je leert alle ins en outs van de vastgoedwereld. Begin je zonder praktijkervaring als ontwikkelaar, dan zal je bepaalde dingen met vallen en opstaan moeten leren. De leerschool als autodidact kan je wel ondertussen veel geld gekost hebben.

Stap 3: Richt een bedrijf op

Uiteraard kan je als particulier aan de slag als vastgoedontwikkelaar (en dit kan ook interessante voordelen opleveren), maar als je van plan bent om het groots op te zetten dan doe je het beter doen als officieel ingeschreven bedrijf. Als bedrijf profiteer je namelijk van diverse fiscale voordelen en kom je bovendien betrouwbaarder over dan een particulier. In sommige branches en situaties kan dit zeker helpen bij het sluiten van een goede deal.

Stap 4: Bouw een goed netwerk op

Vastgoedontwikkelaars hebben een goed netwerk nodig met bijvoorbeeld aannemersbedrijven, bouwbedrijven en ga zo maar door. Voor je echt aan de slag gaat met jouw eerste investering, raden wij je aan om je netwerk goed op te bouwen. Heb je een goed netwerk, dan heb je altijd partijen om op terug te vallen en kun je wellicht interessante prijsafspraken maken. Dit werkt niet alleen in jouw voordeel, maar ook in het voordeel van de partijen met wie je samenwerkt.

Stap 5: Kies het juiste moment om te kopen en te verkopen

Een goede ontwikkelaar koopt een pand precies op het juiste moment en verkoopt dit pand ook weer op het juiste moment. Zo wordt het pand aangeschaft voor de laagste prijs, om weer verkocht te worden voor de hoogste prijs. Misschien moet je even oefenen om te achterhalen hoe je de beste koop- en verkoopmomenten kunt herkennen. Dit kun je doen met echte vastgoedinvesteringen, maar ook door naar de acties van andere vastgoedontwikkelaars te kijken. Kijk bijvoorbeeld wanneer panden voor lage prijzen worden verkocht en wanneer de prijzen van vergelijkbare panden juist erg hoog zijn, want hier kun je veel van leren.

Lees meer: 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

Extra tip: vraag een ervaren ontwikkelaar in de buurt om advies als je wat hulp nodig hebt. Wellicht kan hij of zij je de fijne kneepjes van het vak leren of je gericht advies geven over jouw huidige situatie met een specifiek pand.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.