Vastgoedinvesteringen: de maandelijkse kosten

De winst die je maakt met een vastgoedinvestering, is onder andere afhankelijk van de maandelijkse kosten van het betreffende pand. Voor je in een pand gaat investeren om hier geld mee te verdienen, is het verstandig om je in de maandelijkse kosten van deze investering te verdiepen.

De hypotheek van de vastgoedinvestering

Ten eerste bestaan de maandelijkse kosten van een vastgoedinvestering uiteraard uit de hypotheekkosten van het pand. Koop je een woning waar je 600 euro per maand aan hypotheek moet betalen, dan zijn dit maandelijkse kosten die steeds terug komen. Koop je een appartement met de maandelijkse hypotheekkosten van 400 euro, dan kun je deze kosten ook iedere maand verwachten.

Je kunt de maandelijkse hypotheekkosten van een vastgoedinvestering zo veel mogelijk verlagen door eigen vermogen in het pand te steken. Door eigen vermogen in het betreffende pand te steken bij de koop, heb je namelijk een kleinere lening nodig van de bank. Dit betekent dat de maandelijkse kosten voor je hypotheek flink lager worden.

De maandelijkse kosten die je aan de hypotheek van jouw investering moet betalen, zijn uiteraard afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Een grote villa heeft een grotere hypotheek dan een klein appartementje in een buitenwijk en dit betekent dat de maandelijkse kosten van de hypotheek in dit geval hoger zijn. Je kunt de maandelijkse kosten van een eventuele hypotheek eenvoudig berekenen met diverse online tools, zodat je precies weet hoeveel hypotheek je voor een bepaalde lening (eventueel met de inleg van eigen vermogen) moet betalen.

De maandelijkse onderhoudskosten

Een pand moet goed onderhouden worden. Bij nieuwbouw panden kost dit wat minder tijd, energie en geld, simpelweg omdat deze panden helemaal nieuw zijn en vaak niet veel groot onderhoud nodig hebben. Een ouder huis is al duurder in het maandelijkse onderhoud, simpelweg omdat hier altijd wel iets moet gebeuren. Voor sommige panden betaal je bijvoorbeeld 50 euro per maand aan onderhoud, terwijl andere panden je maandelijks gemiddeld 500 euro aan onderhoud kunnen kosten. Houd hier rekening mee bij het kopen van een pand, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Eventueel: de kosten voor het uitbesteden van onderhoud

Heb je geen zin om het onderhoud van jouw pand zelf te regelen, dan kun je de onderhoudswerkzaamheden ook uitbesteden. Dit is gemakkelijker dan het zelf regelen van het onderhoud, maar het kost je wel geld. Hoeveel maandelijkse kosten je betaalt voor het uitbesteden van het onderhoud, is afhankelijk van de partij die je hiervoor inhuurt. Huur je een kennis in die je voor een klein bedrag wil helpen, dan ben je niet zo veel geld kwijt. Laat je het onderhoud echter door een groot onderhoudsbedrijf regelen, dan gaan de maandelijkse kosten al flink omhoog.

Wij raden je aan om de maandelijkse kosten van diverse onderhoudsbedrijven in de buurt met elkaar te vergelijken, zodat je het goedkoopste bedrijf kunt vinden. Hoe lager de onderhoudskosten van je vastgoedinvestering, hoe hoger jouw rendement namelijk is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.