Waarom beleggen in de kust?

Wie investeert in vastgoed aan de kust, doet dat meestal niet alleen voor het rendement. De meesten kopen ook (of vooral) om zelf te kunnen genieten. Sowieso blijft de kust op lange termijn een interessante belegging.

Nog altijd waardevermeerdering

Gilbert Deley, managing director bij Group Sleuyter Real Estate, laat er in de vastgoededitie van Knack Extra (8 oktober 2014) geen twijfel over bestaan: “We zien nog altijd een waardevermeerdering. In de ene badstad wel al meer dan in de andere. De huurmarkt – en vooral de permanente – blijft heel lucratief. Best is een correlatie te vinden tussen de vierkantemeterprijs en de ligging van het vastgoed.”

En ook de cijfers bevestigen het buikgevoel van Deley. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de appartementen aan de Belgische kust elke tien jaar in waarde verdubbeld. Voor de periode 2001-2011 tonen de statistieken van de FOD Economie voor appartementen aan de kust een prijsstijging van 122 procent. Voor heel Vlaanderen bedroeg de prijstoename van appartementen in dezelfde periode ‘slechts’ 103 procent.

Veel toeristen, veel verhuurpotentieel

Hoe je het draait of keert, de kust blijft in vakantieperiodes the place to be, getuige daarvan de gigantische stroom auto’s die bij het minste straaltje zon op gang komt. Niet alleen landgenoten, ook Nederlanders, Duitsers en Fransen komen maar wat graag genieten van de Belgische kust. Dat betekent dat je als verhuurder een gigantisch potentieel aan huurders kunt aanboren. In het hoogseizoen – juli, augustus, september – kan je bovendien makkelijk enkele honderden euro’s extra vragen, wat de mindere inkomsten in de rest van het jaar dan weer compenseert.

Lees meer: Beleggen in de kust: de mogelijkheden

Je beleeft er zelf plezier aan

Een appartement of vakantiehuis aan zee heeft nog een ander bijkomend voordeel: jij en je familie kunnen er ook zelf gretig gebruik van maken. Een weekendje aan zee om de batterijen weer op te laden is zo heel makkelijk geregeld. Hou er wel rekening mee dat je in die periodes geen huurinkomsten zal innen.

Wie in een woning aan de kust investeert, kan er op termijn natuurlijk zelf intrekken. Gepensioneerden doen dat vandaag de dag steeds vaker. Geef toe, je kunt ze geen ongelijk geven.

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.