Studentenkamer kopen of huren?

Binnenkort is het zo ver: je zoon of dochter gaat studeren. Moet je kind ver reizen om op de nieuwe school te kunnen komen, dan kan hij of zij ervoor kiezen in een studentenkamer te trekken. De meeste studenten huren een studentenkamer, maar vaak is het veel aantrekkelijker als ouders een studentenkamer kopen.

Veel ouders geven hun studerende kinderen financiële ondersteuning door de huur van de studentenkamer te betalen. Iedere maand wordt er een vast bedrag naar de rekening van het kind overgemaakt, dat het kind vervolgens kan gebruiken om de huur te betalen. Een goede manier om financiële hulp te bieden aan een studerend kind, maar in feite kan het nog veel beter. Wil je jouw kind helpen en tegelijkertijd een goede investering in de toekomst doen, dan kun je namelijk ook een studentenkamer kopen.

De voordelen van kopen

Het kopen van een studentenkamer in plaats van het tijdelijk huren van een studentenkamer, brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van het kopen van een kamer, is dat je geen geld weggooit. Huur je een kamer, dan gooi je in feite geld weg. Je investeert nergens in, maar je betaalt simpelweg voor het recht om jouw kind ergens te laten wonen. Koop je een kamer, dan is de kamer direct van jou. Het geld dat je nu iedere maand voor de kamer betaalt, gooi je niet weg. Dit geld wordt namelijk gebruikt om jouw lening af te betalen.

Lees meer: Is investeren in studentenkamers interessant?

Daarnaast heeft jouw kind de garantie dat hij of zij altijd in de studentenkamer kan blijven wonen. Jij bent namelijk de huisbaas en als jij je kind niet op straat zet, zal niemand anders dit doen. Huur je de kamer van een ander, dan heb je deze garantie niet. Een huisbaas kan namelijk zomaar besluiten om jouw kind op straat te zetten en hoewel dit wettelijk gezien niet mag, wordt het toch veel gedaan.

Tot slot kan je behoorlijk wat rendement halen met jouw investering. Koop je bijvoorbeeld een woning met meerdere kamers, dan kan je de huisgenoten van jouw zoon of dochter huur laten betalen. Zelfs als je een zeer lage huur vraagt voor de studentenkamers in het huis, kun je hier veel geld mee verdienen. Je kind kan gratis in zijn of haar studentenstad wonen en jij verdient geld aan de huisgenoten van je zoon of dochter. Is je kind klaar met studeren en wil hij of zij een grotere woning betrekken, dan heb je de studentenkamer in een mum van tijd verhuurd. Er is namelijk veel vraag naar studentenkamers, zeker in de grotere studentensteden.

Een studentenkamer of een studentenhuis kopen

Je kunt een enkele studentenkamer kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om in een complete woning te investeren. Deze woning kun je opdelen in losse studentenkamers, waar meerdere studenten in kunnen wonen. Het kost je eenmalig wat geld, maar uiteindelijk verdien je hier op de lange termijn veel geld mee. Er is namelijk altijd vraag naar studentenkamers, zeker in studentenhuizen die goed onderhouden worden en op een mooie locatie liggen.

Lees meer: Wat is het rendement op studentenkamers?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.