De nadelen van investeren in studentenkamers

Investeren in vastgoed is nooit eenzijdig positief. Er zijn altijd nadelen of risico’s aan verbonden en dat is net zo voor wie wil investeren in studentenkamers. Toch kan je heel wat van deze risico’s counteren door de zaken goed aan te pakken. Omdat een gewaarschuwd investeerder er twee waard is: dit zijn de grootste nadelen voor wie wil investeren in studentenkamers.

Een kot huren of een kot kopen: een tweespalt waar steeds meer ouders voorstaan. De drang om te kopen is voor heel wat Vlamingen een natuurlijke drang als het gaat om de eerste woning. En toch huren we vaker als dochter of zoonlief richting Gent of Antwerpen trekt. Nochtans kan je er dezelfde redenering op toepassen. De voordelen van het investeren in studentenkamers als ouder of vastgoedinvesteerder zijn genoegzaam bekend. En met de nadelen kan je eigenlijk best eenvoudig omgaan.

1. Heel groot is de markt van studentenkamers niet

In een stad als Gent, waar ongeveer 70.000 studenten neerstrijken, zoeken elk jaar ongeveer 30.000 onder hen een nieuw onderkomen. Daarmee is Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen. Een nichemarkt zoals deze is veel gevoeliger voor veranderingen.

2. Afhankelijk van universiteiten en hogescholen

Fusies zijn schering en inslag onder de hogescholen en universiteiten. De ligging van jouw studentenkamers kan erg steunen op een onderwijsinstelling in de buurt. Beslist de unief of hogeschool een opleiding te schrappen, dan kan dit invloed hebben op de bezettingsgraad van jouw studentenkamer.

3. De wispelturigheid van een jonge studenten

Studenten haken soms af. Of ze studeren af op een relatief korte periode. Dit betekent dat je opnieuw op zoek moet naar huurders. Daar bestaan best wel wat handige platformen voor maar desalniettemin moet je telkens opnieuw op zoek naar huurders.

4. Afhankelijkheid van stadsbesturen

Niet elke stad ziet het grote aantal studenten als een absoluut pluspunt. Sommige steden vinden dat grote aantallen studenten het sociaal weefsel danig beïnvloeden. Studentenverblijven vind je steeds vaker aan de rand van stadscentra. Hier ben je dus afhankelijk van een mentaliteitswijziging bij stadsbesturen.

5. De herverkoopmogelijkheden zijn beperkt

Gezien de relatief kleine markt is het bijgevolg niet evident om panden door te verkopen. Kopers staan niet in rijen aan te schuiven om te investeren in studentenkamers, vaak onder invloed van de risico’s zoals hierboven vermeld.

Deze risico’s gepaard met het investeren in studentenkamers hoeft geen belemmering te zijn voor jouw rendement. Let goed op de locatie, informeer jou bij het stadsbestuur of er eventueel wijzigingen op komst zijn en zet in op de lange termijn. Speel je daarbij nog eens handig in op de noden en wensen van de studenten, dan kan je van jouw investering in studentenkamers ongetwijfeld een daverend succes maken!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.