Investeren in studentenkamers kan erg mooie rendementen bieden

Vastgoedbeleggingen heb je in alle maten en gewichten: een investering in studentenkamers is dan misschien een kleinere maat maar voor heel wat investeerders is dit op het lijf geschreven. De vraag die heel wat vastgoedbeleggers interesseert: waarom zou ik investeren in studentenkamers?

Het investeren in studentenkamer is een booming business. Een studentenkamer huren gaat in tegen de natuur van heel wat ouders. Ze kregen de idee al ingepompt toen het nog ging over een eigen woning: kopen is altijd beter dan huren. Bizar genoeg volgt ook een heel deel van de huiseigenaren die logica niet als het gaat om een studentenkamer voor dochter of zoon. Is de stap te groot? Is de investering te groot? Geloven ze niet in het rendement?

Enkele voordelen van het investeren in een studentenkamer

Allereerst zijn er de huuropbrengsten. Wie een studentenkamer koopt voor zijn kinderen, hoeft al geen huur te betalen. Wie meerdere studentenkamers bezit, strijkt zelfs huuropbrengsten op. Ten tweede is er de meerwaarde bij de verkoop van een studentenkamer. Voor je de beslissing neemt om te verkopen, dan kijk je best even de demografie na. Een grote instroom aan nieuwe studenten verzekert jou van een aanvaardbare bezettingsgraad, wat een extra meerwaarde kan betekenen op het moment dat je beslist om te verkopen.

Ook wanneer je koopt hou je best rekening met een aantal tips om het meest geschikte pand te vinden, locatie is daarvan een ingrediënt. Leuven of Gent is een heel ander type van studentenstad dan pakweg Roeselare of Kortrijk. Niet onbelangrijk voor wie wil investeren in studentenkamers.

(Lees ook: Beleggen in studentenresidenties)

Investeren in studentenkamers kan enkele vormen aannemen. De aankoop, verhuur en verkoop van studentenkamers is maar een soort van vastgoedbelegging in studentenkamers. Een investering in een vastgoedvennootschap met specialisatie studentenhuisvesting is een andere. Zo bestaan er wel enkele (zoals Quares of het beursgenoteerde Xior).

Op die manier ben je niet afhankelijk van een fysiek pand wat gepaard gaat met een aantal zorgen: bezettingsgraad, vinden van nieuwe huurders, herstellingswerken, belastingen, geëmmer van allerlei allooi en ga zo maar door. Deze vastgoedvennootschappen willen enkel jouw geld en jij wil enkel hun rendement: behoorlijk eenvoudig verhaal. Bovendien zijn het specialisten op hun terrein en bieden ze aan wat de markt vraagt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.