Mooie toekomst voor investeerders in appartementen

Appartementen rijzen als paddestoelen uit de grond. In elke stad of gemeente zie je wel een nieuw appartementsblok verschijnen. De vraag is enorm, dus moet het aanbod trachten bij te benen. Nu wonen ongeveer 1 op de 3 Belgen in een appartement. En dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen, aldus Philippe Janssens, CEO van vastgoedontwikkelaar Immpact.

Volgens het Planbureau zijn we in 2060 met ongeveer 13,1 miljoen Belgen. Tegen die tijd zal het aantal eenoudergezinnen al met 28 procent hoger liggen dan vandaag. De daling van de gezinsgrootte zal ongetwijfeld invloed hebben op onze huisvesting. Nu al zien we een groter percentage van alleenstaanden en eenoudergezinnen en dat vertaalt zich in meer appartementen. Tegen 2060 zal die trend zich nog verder zetten.

Vastgoedontwikkelaar Immpact voerde een onderzoek naar de appartementsbouw in België. Ze kwamen enkele interessante zaken te weten. Een overzicht van 5 wist-je-datjes uit hun onderzoek.

90 jaar hoogbouw in België

In 1926 verrees in De Panne het eerste appartementsgebouw aan de zeedijk. Tussen villa’s in cottagestijl kwam er een gebouw met vier tot vijf verdiepingen. Elk appartement heeft een woonkamer aan de zeezijde die de volledige breedte van het gebouw bestrijkt. 90 jaar geleden was dit een unicum!

1,2 miljoen appartementen

Van de 3 miljoen woongelegenheden in ons land, zijn er ongeveer 1,2 miljoen appartementen. Daarin wonen ongeveer één derde van alle Belgen. Behoorlijk veel maar als je het vergelijkt met een grootstad als New York waar ongeveer de helft in een appartement woont, dan valt het hier in België al bij al nog mee.

Hoogbouw is relatief laag

Om even in New York te blijven: de hoogste wolkenkrabber daar is 541 meter hoog en telt 94 verdiepingen. In België vind je de hoogste woontren in Brussel. Die meet amper 140 meter en telt 41 verdiepingen. Dus die hoogbouw in ons lang is relatief. Het hoogste appartementsgebouw ter wereld is de Dubai One Tower, doe meet maar liefst 710 meter.

Knokke-Heist: nog steeds de exclusiefste

Wonen in Knokke is duur, en zo is het maar net zo voor de appartementen. De mondaine badstad prijkt bovenaan de top 3. Op nummers 2 en 3 volgen Schilde en Sint-Genesius-Rode. De gemiddelde kostprijs van een appartement in Knokke is ruim een half miljoen euro. Nu we toch Nex York gebruiken als maatstaf: daar lag de gemiddelde prijs van een appartement in 2014 op 1,7 miljoen dollar. Toch nog net iets andere koek.

In Heers en Meerhout moet je zijn

In de Limburgse gemeente Heers en in het Antwerpse Meerhout vind je de goedkoopste appartementen van ons land, aldus Philippe Janssens. In Limburg bedraagt de prijs gemiddeld 152.733 euro en in Meerhout 164.000 euro. Gunstig geprijsde appartementen zijn volgens de vastgoedexpert een zegen. Zo kan je van huurders kopers maken en stijgen veel mensen een trapje op de sociale ladder.

(bron: Trends)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.