Landbouwgrond steeds duurder in Vlaanderen, prijzen blijven stijgen

Wanneer we aan vastgoed denken, zien we voornamelijk woningen, appartementen en bouwgronden voor ons opdoemen. 45% van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat echter uit landbouwgrond. Een investering in landbouwgrond leverde de afgelopen jaren een flink hoger rendement op dan een investering in woningen of appartementen, want de prijs blijft stijgen. De aankoop van een feeërieke graanakker is dus nog niet zo’n gekke investering!

Prijsevolutie van landbouwgronden in Vlaanderen

Een landbouwgrond is een grond waarop gewassen worden geteeld of dieren worden gehouden. De laatste jaren vertoonde de prijs een stijgende curve. Zo nam de prijs van een perceel landbouwgrond in Vlaanderen tussen 2013 en 2018 gemiddeld met 35% toe. Rekening houdend met een inflatie van 8%, heb je dan nog steeds een erg mooi rendement!

Landbouwgronden doen het wat dat betreft een pak beter dan woningen of appartementen. De stijging is niet in elke provincie even opvallend. In Oost- Vlaanderen steeg de prijs van de landbouwgrond bijna 20% minder dan in West- Vlaanderen. Wanneer u in 2013 een stuk landbouwgrond in een Vlaamse provincie kocht, schommelde het rendement in 2018 tussen ruim 20% en bijna 40%, afhankelijk van de provincie. Hierbij werd al rekening houdend met de inflatie van. De gemiddelde waarde van een hectare landbouwgrond lag gedurende het eerste halfjaar van 2019 op 52.427 EUR.

Lees meer: Wat is de waarde van landbouwgrond?

In Vlaams- Brabant ben je het goedkoopst gesteld. Je telt het meeste neer voor een lap landbouwgrond in West- Vlaanderen, waar de percelen ook het grootste zijn. Gedurende het eerste halfjaar van 2019 tekende er zich wel een lichte daling van de prijs van een perceel landbouwgrond in Vlaanderen af. Dit is niet onlogisch na de stijging van de vorige jaren. Of deze daling zich zal voortzetten en het interessant is om nu te investeren, is vooralsnog koffiedik kijken.

Elementen die de prijs van landbouwgrond bepalen

De prijs van een perceel landbouwgrond hangt af van verschillende factoren. Wij sommen er hier enkele op:

 • intrinsieke waarde. Elementen zoals de bereikbaarheid, de vruchtbaarheid van de grond, de oppervlakte van de grond, de erosiegevoeligheid en de toegang tot water spelen hier onder andere een rol.
 • omgevingsfactoren. Hier zijn bijvoorbeeld vraag en aanbod, de waarde van gelijkaardige percelen in de omgeving en de kans op een bestemmingswijziging belangrijke punten.
 • opgelegde beperkingen. Is de grond verpacht? Moet de grond water van een overstroomde rivier opvangen? Zijn er natuurgebonden beperkingen? In welke klasse werd de landbouwgrond ingedeeld?
 • subjectieve waarde. De grond kan voor de verkoper een emotionele waarde hebben terwijl het kan zijn dat de koper de grond koste wat kost willen kopen.

Lees meer: Wat bepaalt de prijs van landbouwgrond?

Oorzaken van de stijgende prijs van landbouwgrond

De stijging van de prijs van een perceel landbouwgrond kent verschillende oorzaken. In de eerste plaats is er een dalend aanbod aan landbouwgrond. Onder andere verstedelijking werkt dit in de hand. Anderzijds manifesteert zich een stijgende vraag naar voedsel door de bevolkingstoename. Hier speelt de theorie van vraag en aanbod. Verder is er de grondspeculatie. Zo schaffen aannemers en andere vastgoedspelers bijvoorbeeld landbouwgronden in de gegeerde kuststreek aan. Een wijziging van de bestemming in bouwgrond is uiteraard voordelig, ook na een eventuele planbatenheffing. Verder is er de lage rentevoet die lenen voor de aanschaf van onroerend goed aantrekkelijk maakt.

En waarom zou je jezelf geen stukje landbouwgrond aanschaffen in een tochtig stukje Vlaanderen? Neem er een windkaart bij en wacht geduldig af tot een groene energiereus in jouw weiland een windmolen neerplant. Er bestaat geen betere investering!

  Wouter Van Assche

  Ik ben een 40-jarige jurist uit het zuiden van Antwerpen, met specialisatie fiscaliteit.
  Mijn passies zijn economie, wetenschap, geschiedenis, literatuur, natuur, techniek en sporten (o.a. trailrunning).
  Ik ben werkzaam in de bank- en verzekeringssector, ben alleenstaande en breng veel tijd door in de natuur.
  Ook ben ik vrijwilliger en lesgever bij Natuurpunt Rupelstreek (o.a. vogelcursus in 2020).
  Ik heb een grote bewondering voor mensen die dromen, doen, vallen en blijven opstaan en een niet- haatdragende
  veerkracht vertonen wanneer ze gekwetst worden, blijven lachen en respectvol omgaan met de medemens.

  Gerelateerde artikels

  Een reactie achterlaten

  Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.