Waarom investeren in landbouwgrond?

In de komende 40 jaar moeten we meer voedsel produceren dan in de voorgaande tienduizend jaar samen. Dat ijzingwekkende bericht stond te lezen in The Economist. De steeds uitdijende steden palmen alsmaar meer landbouwgronden in, onder andere door een tekort aan vruchtbare percelen groeit het verschil tussen de vraag en het aanbod altijd maar sneller. Hoewel clevere wetenschappers, ondernemende boeren en ondernemers barsten van de goede ideeën, raakt de tijd én het geld op. Waarom opent dit mogelijkheden om te investeren in landbouwgrond?

Correlatie tussen landbouw en financiële markten

Landbouwbedrijven hebben doorgaans weinig gemeen met de financiële markten. Investeerders krijgen dan ook moeilijk een voet tussen de deur bij agrarische ondernemingen. Bovendien is ongeveer 9 op de tien boerenbedrijven nog in handen van families. Dat de gemiddelde boer 50 jaar en ouder is, helpt de sector ook al niet. Vaak hebben ze geen opvolgers die het bedrijf kunnen overnemen en net zo min is er geld voorhanden bij de zonen en dochters om de rest uit te kopen. En zelfs als er een enthousiaste overnemer is, en zelfs als hij of zij de broers en zussen kan uitkopen, dan nog moeten er grote investeringen gedaan worden om bij te blijven.

Pensioenfondsen zien veel potentieel in landbouwgrond

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen zien landbouwgrond als vruchtbare grond om mee aan de slag te gaan. Of ze doen er hun eigen ding mee of ze besteden ze uit aan gespecialiseerde fondsen. Je hebt investeerders die heersen over hun landbouwgrond. Ze kopen de grond aan en verhuren ze op hun beurt. Anderen kopen dan gronden met een beperkte waarde (omdat ze bijvoorbeeld minder vruchtbaar zijn of minder toegankelijk) en geven de lap grond een ferme upgrade. Investeerders die het risico niet schuwen, kopen landbouwgronden in landen als Brazilië, Oekraïne of zelfs Zambia. Omdat de ontwikkeling van de landbouw op grote schaal er nog wat achterloopt, kan je daar behoorlijk wat winst boeken door eenvoudige ingrepen door te voeren.

Rendement op landbouwgrond

Vooral in de Verenigde Staten was het kopen van landbouwgrond de afgelopen 20 jaar een schitterende investering. Met een jaarlijks rendement van 12 procent liet de belegger in landbouwgrond heel wat andere investeringen ver achter zich. Het moet gezegd zijn, de fiscale gunsten waren ook niet minnetjes. Voorstanders van het investeren in landbouwgrond wijzen er fijntjes op dat de vooruitzichten positief zijn. De verdere verstedelijking in Amerika en Europa én slecht beheer van gronden, scherpen het geloof in goede investeringen in landbouwgronden verder aan.

Landbouwgrond als investering

Niet alleen de appreciatie speelt een rol. Landbouwgrond is objectief bekeken ook gewoon een interessante alternatieve belegging. Een uitstekende optie om portfolio’s te diversifiëren, niet gekoppeld aan beurskoersen, inflatie resistent en landbouwgronden zijn minder gevoelig voor economische schokken. Daarenboven zijn tastbare en zichtbare investeringen, denk maar aan goud, voor veel beleggers geruststellender in barre economische tijden. Een Qatarees staatsfonds vatte in 2009 de koe bij de hoorns en kocht maar liefst 50 Australische boerderijen op om ze tot één groot investeringsfonds samen te smelten. Toen de Chinezen en masse amandelen begonnen in te kopen, kocht een investeerder in Californië tomatenvelden, een melkveebedrijf en wijngaarden op en produceerde er in geen tijd duizenden kilo’s noten.

Investeringsfondsen

En toch gaan de agrarische en financiële sector nog steeds niet hand in hand. Er zijn momenteel ongeveer 36 fondsen met een focus op de landbouw. Verwaarloosbaar als je weet dat er bijvoorbeeld 144 infrastructuurfondsen zijn die samen 89 miljard dollar beheren. Vastgoed omvat meer dan 470 fondsen voor een totaalbedrag van 163 miljard dollar. Dan is die 15 miljard aan landbouwinvesteringen absolute peanuts. Er zijn dus nog héél wat mogelijkheden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.