Investeren in landbouwgrond

Ook investeren in landbouwgrond wint de laatste jaren aan populariteit. Natuurlijk wil je, voor je aan een dergelijke investering begint, je eerst inlezen in de voor- en nadelen, het rendement, de mogelijke opbrengsten aan pachtgelden en grond in het buitenland. In dit artikelen lichten we alle onderdelen voor je uit, zodat je straks goed geïnformeerd aan je investering kunt beginnen.

De voordelen die investeren in landbouwgrond biedt

Investeren in grond is een belegging met een laag risico. Bovendien bedraagt het rendement op grond 4 – 8 %, doordat goede landbouwgrond door onder andere erosie en milieuvervuiling steeds schaarser wordt. Per jaar kun je daarnaast pachtopbrengst innen en is de hectareprijs laag vergeleken bij vastgoedinvesteringen. Ook worden grondstoffen zoals gerst en tarwe steeds duurder, waardoor grond steeds waardevoller wordt. Kortom: er zijn genoeg voordelen te noemen. Maar moet je daarnaast ook rekening houden met eventuele nadelen?

De mogelijke gevaren van investeren in landbouwgrond

Het gevaar bij een belegging in grond in Europa is dat de prijzen van landbouwsubsidies fluctueren. We weten zelfs niet of deze überhaupt blijven bestaan. Bovendien is grond een langetermijninvestering, waarbij je niet afhankelijk wilt zijn van subsidies. Je moet namelijk rekening houden met looptijden van 10 tot 15 jaar bij het investeren in landbouwgrond. Een deel van je winst wordt daarnaast gevormd door een hoge productiviteit, die je samen met een eventuele waardestijging als grondbelegger nog maar moet afwachten.

Lees meerWat is de waarde van landbouwgrond?

Rendement en pachtgelden

Ga je daadwerkelijk beleggen in grond, dan betaal je makkelijk zo’n 3000 euro per hectare grond. Uiteraard is de ligging een belangrijke prijsbepalende factor. Hierna kun je rekening houden met een rendement tussen 4% en 8%. Bereid je voor op een serieuze test van jouw geduldsgrenzen want je moet rekening houden met een looptijd van 10 tot 15 jaar als je in landbouwgrond investeren gaat. Ondertussen ontvang je wel een pachtrendement van ongeveer 3% per jaar.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen?

Bestemmingswijziging en buitenlandse grond

Wanneer je geïnvesteerd hebt in een stuk grond kun je deze na het wijzigen van de bestemming, zo gunstig mogelijk doorverkopen. Bij een belegging in grond valt namelijk de meeste winst te boeken als je perceel nodig is voor woningbouw. Iets wat niet ondenkbaar is, want grond in België is schaars en bovendien eindig.

Ook kun je bij een investering in grond kiezen voor landbouwgrond in het buitenland. Zo is er in Oost-Europa veel potentieel door goede oogsten met hoge opbrengsten. Maar je kunt ook denken aan grond in Afrika of Zuid-Amerika, die volop mogelijkheden bieden door eventuele ontwikkelingen. Zo verhoog je de opbrengst van je grond door betere landbouwtechnieken, maar ook door efficiënter bodemgebruik en verbetering van vervoer en opslag. Dit heeft een hogere grondprijs tot gevolg. Landen en bedrijven investeren al langer in exotische landbouwgronden. Vaak worden gigantische gebieden gekocht en dit met een mooi rendement als resultaat.

Een degelijke investering

Landbouwgrond is een goed verdedigbare investering. In tegenstelling tot beleggingen in staatsobligaties en dergelijke, is de productieve capaciteit aanzienlijk reëel. Bovendien verliest deze capaciteit nimmer aan relevantie en populariteit. En tot slot ben je bijna zeker van een voortdurende schaarste.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Is dit een typfout? “ Ga je daadwerkelijk beleggen in grond, dan betaal je makkelijk zo’n 3000 euro per hectare grond. ” 3000 euro/ha lijkt me wel heel laag, zelfs voor 2015-2016

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.