Is investering in een garagebox rendabel?

Steeds meer mensen ontdekken een nieuwe manier van investeren door een garagebox te kopen en vervolgens te verhuren. Bij regelmatige verhuur van een garagebox brengt dit een mooi bedrag per maand op. Daarnaast biedt een garagebox heel wat voordelen boven andere vastgoedinvesteringen. Ben je recent ook op het idee gekomen om een investering in een garagebox te overwegen, lees dan eerst waar je rekening mee moet houden in dit artikel.

Een garagebox kopen als investering

Een garagebox is een goede manier om jouw beleggingsportefeuille te spreiden. Daarnaast heeft het een lage instapdrempel vergeleken bij andere vastgoedbeleggingen. Terwijl het spaarbankboekje tegenwoordig niet meer zoveel opbrengt, wordt investeren in onroerend goed steeds populairder. En voor het investeren in een garagebox heb je een relatief klein bedrag nodig.

Waar let je op bij het kopen van een garagebox?

Ligging, ligging, ligging

De ligging van een garagebox is erg belangrijk. Zo zijn garageboxen aan de kust soms vele malen duurder dan die in de stad. En die zijn op hun beurt weer duurder dan die buiten de stad. Let als je een garagebox kopen gaat op het parkeerbeleid van de betreffende gemeente: dit kan zorgen voor meer huuropbrengst, of juist voor minder. En garageboxen vlakbij winkelstraten, kantoorpanden of een station kan je vaak gemakkelijker verhuren dan een afgelegen box.

Juridische aspecten

Daarnaast is de federale of regionale regelgeving omtrent het verhuren van garages natuurlijk erg belangrijk. Zorg in elk geval voor een huurcontract, of dat nu voor bepaalde of onbepaalde duur is. Hier kan je in opnemen wat je van de huurder verwacht en voor welke periode. Is er niets overeengekomen met betrekking tot de verhuurperiode, dan wordt er automatisch uitgegaan van een contract voor onbepaalde duur, wat inhoudt dat er een opzegtermijn van één maand geldt. Er is sprake van grote contractuele vrijheid.

Lees meer6 strategieën voor vastgoedinvesteringen

Bovendien is er veel vraag naar parkeerboxen, waardoor je mogelijk de huur voor een bepaalde periode vooraf kan laten betalen.

Het rendement van een garagebox

Een gesloten garagebox kost gemiddeld in Vlaanderen meer dan in Wallonië. In stedelijke gebieden betaal je gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 euro. Hier komen nog registratierechten bij van 10% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië, plus notariskosten. Gemiddeld bedraagt het rendement van een garagebox tussen de 3% en 8%. Huurprijzen van garageboxen variëren tussen 50 en 150 euro per maand. Daarnaast bedraagt de prijsstijging van garageboxen rond de 5% per jaar.

Enige voor- en nadelen van het investeren in garageboxen

Het is relatief gemakkelijk om een garagebox te verhuren. Kijkt een huurder van een garagebox met een goede ligging vooral naar de ruimte, een huurder voor een woning is een stuk lastiger te vinden. Daardoor zorgt een garagebox kopen dan ook voor een vrij zeker maandelijks inkomen. Daarnaast zijn er ook relatief weinig wanbetalers bij de verhuur van garageboxen. Daarentegen is de kans op doorloop van garageboxen groter dan die van huurwoningen. U moet dus eventueel om de zoveel tijd kunnen zorgen voor een nieuwe huurder. Stel dat het parkeerbeleid in de gemeente waarin uw garagebox ligt wordt aangepast, dan kan het zijn dat de huuropbrengsten en zelfs de waarde van de garagebox dalen.

Bent u van plan een garagebox te kopen, let dan op de ligging, stel een contract op als u tot verhuur over gaat en zorg bij leegstand voor nieuwe huurders. Over het algemeen heeft u dan een rendabele belegging die bovendien zorgt voor meer spreiding van uw portefeuille.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Mooi artikel en helder uitgelegd, ondanks dat dit artikel geschreven is op de Belgiesche markt.
    In Nederland is het niet heel veel anders, de belegging is zeker interessant, eigenlijk al jaren maar voor de vastgoed crisis haalde veel mensen hun neus er voor op, te klein.
    Maar men is er achter dat dit specifieke stukje vastgoed zich beweegt in een soort micro economie die altijd door gaat ook tijdens de crisis

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.