Wat is het rendement op investeren in landbouw?

Investeren in landbouwgrond is ongetwijfeld voor vele aspirant-beleggers een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het beslist de moeite waard om dit type van beleggingen van naderbij te bekijken, het rendement van investeringen in landbouwgrond zijn hoog. De mogelijke rendementen zijn niet onaardig, zeker voor wie tijd heeft. Op lange termijn kan je met zekerheid stellen dat de schaarste zal toenemen. En dit niet alleen in België.

Gronden zijn per definitie gelimiteerd qua aanbod. Je kan onmogelijk grond bijcreëren. Dus het aanbod is wat het is en kan enkel afnemen in tijd. En dat is ook wat gebeurt. Landbouwgronden worden opgekocht door schaalvergroting, maar gronden kunnen ook nieuwe bestemmingen krijgen. De kans dat een landbouwgrond bouwgrond wordt is bijzonder klein.

Prijs van de landbouwgrond maal twee

De waarde van landbouwgrond in België verdubbelde tussen 1995 en 2006, dat is toch al gauw een jaarlijks rendement van 6,5%. Uit een recente Europese studie blijkt dat het rendement op landbouwgrond maar liefst zou stijgen met 8,5%. Moeilijker is het om die winst te kapitaliseren. De verkoop van landbouwgrond zit wat in het slop. Het verpachten van landbouwgrond is dan weer minder aantrekkelijk omwille van enkele redenen. Zo is de pachtprijs van landbouwgrond relatief laag. Bovendien moet je telkens met een termijn van 9 jaar verhuren. Een te lange termijn waar de grondeigenaren zich liever niet aan binden.

Hoewel er ook een terugval merkbaar is in Nederland, wordt er op jaarbasis nog altijd ongeveer 5 miljard euro geïnvesteerd in landbouwgrond. Daarnaast is een groot deel van de grondmobiliteit in Nederland te wijten aan de familieoverdracht. Binnen families en gezinnen wordt de grond doorverkocht om het landbouwbedrijf te laten overgaan van vader op zoon of dochter.

Daling van de landbouwgrondprijzen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zien we dan weer een daling van de prijs voor landbouwgrond. Dit voor het eerst in acht jaar tijd. De reden is eerder van politieke aard. In juni trekken de Britten naar de stembus. Tijdens dit referendum kan Groot-Brittannië kiezen om de Europese Unie te verlaten. De Brexit zorgt voor heel wat onzekerheid. Momenteel ontvangt de Britse landbouwsector 3,1 miljard euro aan subsidies. Geen enkele politieke partij biedt een duidelijk alternatief voor deze ruime incentive. Update: ondertussen kozen de Britten voor de Brexit. De verwachting is dan ook dat het rendement op landbouwgrond (nog) niet op peil is.

Een dalende grondprijs hoeft geen onoverkoombaar probleem te zijn. Dalende prijzen trekken vaak meer geïnteresseerden aan. Zo was het net zo in Frankrijk. Toen de grond er daalde naar 4000 euro per hectare, stond er plots een Chinese investeerder op. Hij kocht prompt 1700 hectare landbouwgrond op. Zijn bedoeling is om het areaal nog uit te breiden naar 10.000 hectare. Toch maakt het overheidsagentschap dat waakt over de landbouwgrond in Frankrijk zich zorgen. “De manier waarop de Chinezen werken doet denken aan de grote overnames (land grab) van landbouwland in arme delen van Afrika en Azië”, aldus de voorzitter van het agentschap. “Grond moet betaalbaar blijven voor beginnende boeren. Onze concurrentiekracht en onze voedselveiligheid komen in gevaar als we zelf niet kunnen investeren”, besluit de Franse voorzitter krachtdadig.

Investeren in landbouwgrond is dus een harde noot om kraken. Maar wie tijd heeft van wachten weet dat de schaarsheid in zijn voordeel speelt. Landbouwgrond zal altijd nodig zijn! En de kans dat bouwgrond opnieuw landbouwgrond wordt, is onbestaande.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.