Investeren in vakantieparken

Investeren in een vakantiepark is steeds populairder. Al voor een paar duizend euro kan je een stacaravan kopen, maar ook een vakantiewoning is een optie. Investeer je in een vakantiewoning, dan kan je deze na aankoop verhuren, of je kan zelf van de vakantiewoning gebruik maken en deze na enkele jaren met winst verkopen. Anderzijds kan een vakantiepark kan ook slecht bezocht worden, wat een negatieve impact kan hebben op jouw investering.

De voordelen van een vakantiewoning als investering

Zoek je naar een stabiele investering, dan is het spaarboekje niet meer zo aantrekkelijk als het ooit was. Onroerend goed is een goed alternatief om uw geld te beleggen. Exploitatievastgoed zoals een woning of stacaravan biedt ook mogelijkheid tot investeren. Net zoals een woning in een nieuw vakantiepark, waarbij de waarde van jouw woning stijgt als het park eenmaal goed loopt. Of investeer in een bestaand en druk bezocht park, zodat je goede huuropbrengsten kunt innen.

Steeds meer Belgen gaan op vakantie in eigen land. Tussen het drukke bedrijfsleven door kiezen ze bijvoorbeeld voor een weekendje weg in een vakantiepark. Ook gezinnen met kinderen kiezen vaak voor zo’n park, omdat er van alles voor de kinderen te doen is en vaak ook animatie aanwezig is. Vakantieparken zijn betaalbaar en spreken een divers publiek aan. Daardoor heeft exploitatievastgoed weinig last van de huidige financiële crisis. Steeds meer particulieren investeren vandaag de dag in vakantieparken.

De opbrengsten bij verhuur

Vakantiewoningen worden vaak door een overkoepelende organisatie verhuurd. Deze stelt dan standaard verhuurprijzen in, al dan niet afhankelijk van het seizoen waarin de woning verhuurd wordt. Zo kan je in de zomer meestal een hogere huurprijs vragen dan in het voor- en najaar. Sommige parken zijn ook in de winter open, ga dit van te voren na want ook dit scheelt in de inkomsten.

Meestal kan het vakantiepark op basis van cijfers van voorgaande jaren of vergelijkbare parken een schatting maken van hoeveel je als huurprijs voor de woning kan vragen. Vaak wordt bij de investering in een woning binnen een vakantiepark gerekend met een rendement van zo’n 5% per jaar.

De kosten van een vakantiewoning

Er zijn hierbij wel kosten waar je best rekening mee houdt. Zo zijn er de maandelijks terugkerende kosten als gas, water en licht, maar ook hypotheeklasten en verzekeringen voor de woning. Daarnaast moet je rekening houden met incidentele kosten als onderhoudskosten als er bijvoorbeeld geverfd moet worden of een lamp kapot springt. Het park waar de woning staat brengt soms ook kosten in rekening, informeer hiernaar voordat je de woning koopt.

Natuurlijk kost het inrichten van de woning geld, of je moet een ingerichte woning op het oog hebben. Koop je een bestaande woning, dan ben je meestal geld kwijt aan het vervangen van de huisraad en dien je rekening te houden met de kosten die je moet maken om het huis te kunnen verhuren. Helaas komt er soms ook vandalisme en wanbetaling voor, vnl in periodes van mindere bezetting. Vaak kan je hierover een afspraak maken met het bestuur van het park waarin de woning staat: wat regelen zij wel en niet als dit jouw overkomt.

De vormen van investering in vakantiewoningen

Je kan een vakantiewoning bijvoorbeeld kopen via erfpacht, waarbij je de grond pacht in plaats van deze te kopen en dus minder betaalt voor de woning. Je hoeft immers het gronddeel en de belasting hierop niet te voldoen, maar betaalt in de plaats hiervan – de aanzienlijk lagere – pacht over de grond. Daarnaast kan je kiezen voor een vakantiewoning in eigen beheer of een vakantiewoning die door het vakantiepark voor jou wordt beheerd. Hou er in het laatste geval ook rekening mee dat je mogelijk zelf zult moeten adverteren om jouw woning beter te kunnen verhuren.

Je kan een woning ook gebruiken om zelf op vakantie te gaan, eventueel in combinatie met het verhuren van de woning in de overige periodes. Hierbij moet je er rekening mee houden dat jouw de woning in de verhuurperiodes niet kunt gebruiken voor een extra vakantie of weekendje weg. Bovendien is de investering minder rendabel als je minder of niet verhuurt.

Ben je van plan om te investeren in vakantiewoningen, dan is het aan te raden om een financieel adviseur onder de arm te nemen. Deze kan je wijzen op de voordelen en risico’s en voor je het een en ander tegen elkaar afwegen. Door middel van goed geschatte cijfers maakt deze berekeningen met betrekking tot de kosten en baten en kan je vervolgens vertellen wat je kunt verwachten. Zodat je binnenkort eigenaar bent van een verantwoord investeringsobject in een goed lopend vakantiepark.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.