Investeren in parkeerplaatsen: mogelijkheden genoeg

Je auto parkeren in de buurt van een winkelcentra, bedrijfterrein, station of andere drukke plaatsen kan een dagelijkse horror betekenen. Meer en meer particulieren overwegen dan ook de aankoop van een parkeerplaats of -box. De groeiende interesse wakkert uiteraard de intuïtie van investeerders aan. Biedt het investeren in parkeerplaatsen een mooi rendement?

Rendement van een parkeerplaats

Moeilijk in te schatten wat het rendement is voor iemand die investeert in garageboxen en parkeerplaatsen maar algemeen wordt een rendement tussen de 2,5 en 8 procent als realistisch beschouwd. Dit zijn degelijke rendementen gezien het beperkte risico. Als je het vergelijkt met de rente op een spaarboekje dan is het zelfs een zeer goede investering. Vooral de locatie is, zoals bij elke vorm van vastgoedbeleggingen, van doorslaggevend belang.

Betalend parkeren zit duidelijk in de lift. Heel wat automobilisten nemen er vrede mee dat ze moeten betalen om op een comfortabele manier dagelijks hun wagen te kunnen parkeren. Door de groeiende vraag naar parkeerplaatsen en het stijgende belang van koning auto, ziet het er niet naar uit dat de vraag snel zal dalen. Maw de vraag om te investeren in parkeerplaatsen stijgt mee. Ook het aanbod neemt niet overhand toe. Bovendien nemen de tarieven harder toe dan de inflatie. Iets wat als muziek in de oren klinkt bij investeerders. Meer koopkracht!

Lees meerIs een investering in een garagebox rendabel?

Ook voor investeerders met een beperkt budget

Een extra argument in het voordeel van de parkeergarages en garageboxen is de beperkte kostprijs. Je hoeft geen immens vastgoedkapitaal beschikbaar hebben om toch een performante investering op poten te zetten. Zo’n box is best betaalbaar voor wie over een bescheiden budget beschikt. Uiteraard zal ook de huuropbrengst kleiner zijn, maar anderzijds krijg je niet te kampen met wanbetalers. Dus er is een kleine input en een relatief grote zekerheid. Klinkt toch verleidelijk, niet?

Zoals bij elke investering en belegging, is er ook wat risico verbonden. In beperkte mate, maar toch. Zo kan een ontwikkelaar zomaar een terrein in de buurt ombouwen tot een ondergrondse parkeergarage. Of kampt het winkelcentra met een grote leegstand, wat wel eens invloed kan hebben op jouw bezettingsgraad. Hou daarom de vinger aan de pols. Weten wat er leeft in de buurt of in de gemeente kan geen kwaad. Je kan zo anticiperen en jouw investering maximaliseren.

Lees meer: Waarom investeren in parkeergarages ook juridisch interessant is

Er is ook nog een andere manier om te investeren in parkeergelegenheden. Het Franse VINCI Concessions is er zo eentje. Deze bedrijven beheren onder andere tolwegen en parkeerterreinen in opdracht van overheden. Indigo, een dochtermaatschappij van VINCI controleert ongeveer 2 miljoen parkeerplaatsen in 14 landen en hoopt op een omzet van meer dan 1 miljard euro tegen 2020.

(bron: hebbes.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.