Investeren in parkeerplaatsen ook juridisch interessant

Recente cijfers van de Federatie van het Notariaat tonen aan dat Vlamingen steeds meer losse parkeerplaatsen kopen. Het aantal transacties is in de eerste helft van dit jaar met maar liefst 21% gestegen. Vooral in grootsteden als Gent, Antwerpen en Brugge zijn de cijfers opmerkelijk. Toch mag dat niet helemaal verbazen. Want hoewel een parkeerplaats over het algemeen een lager huurrendement oplevert, mag je wel op een aantal andere voordelen rekenen. Ook op juridisch en fiscaal vlak is dat het geval.

Minder trammelant en meer vrijheid

Wanneer je een woning, winkel of studentenkamer verhuurt moet je al het gedonderjaag voor zoete koek slikken. De huurder heeft nu eenmaal talloze rechten waar je als verhuurder niet zomaar mag van afwijken. Dat is zo omdat het gaat om gereglementeerde huurovereenkomsten.

Lees meer: Investeren in parkeerplaatsen: leuk rendement, weinig risico

Bij het verhuren van een parkeerplaats is dat echter niet het geval. We spreken dan van gemene huur. Zo kan je perfect een hogere huurwaarborg afspreken, mag je die huurwaarborg cash ontvangen of mag je de huurder laten opdraaien voor de onroerende voorheffing. Stuk voor stuk afspraken die je bij woninghuur niet kan maken. Daarnaast is ook de kans op schade beperkter, hoewel een plaatsbeschrijving alsnog aangeraden is.

Financieel blijft een parkeerplaats dan wel minder interessant dan het investeren in een woning of studentenkamer, maar je kan veel eenvoudiger discussies voorkomen en staat juridisch sterker in de schoenen. En zo voorkom je al snel problemen.

Btw? Niet jouw zorg

Een Belgische bijzonderheid is dat het verhuren van parkeerplaatsen onderhevig is aan btw (behoudens een aantal uitzonderingen). Ook particuliere verhuurders moeten met andere woorden een btw-nummer aanvragen, moeten btw aanrekenen en moeten de btw doorstorten. In de geafficheerde prijzen zit de btw met andere woorden steeds ingecalculeerd. Dat is echter vooral nadelig voor grote spelers, want als particulier met een enkele parkeerplaats kan je hierdoor jouw winst maximaliseren.

Lees meer: Is een investering in een garagebox rendabel?

Wanneer de huurinkomsten (excl. kosten) niet hoger zijn dan € 25.000,- per jaar kan je een btw-vrijstelling aanvragen. Je moet dan wel nog steeds een btw-nummer aanvragen, maar je hoeft geen btw aan te rekenen. In tegenstelling tot andere verhuurders verhuur jij dan aan 0% btw, waardoor je jouw huurprijs gerust wat lager kan houden ten opzichte van de concurrentie. Zo blijf je eenvoudig competitief terwijl je toch een hoger rendement boekt. Ook met de administratieve besognes van een btw-nummer krijg je slechts beperkt af te rekenen.

Maak komaf met wanbetalers

In het geval van woninghuur kan je de huurder niet zomaar uit het pand zetten. Je zal eerst langs de rechtbank moeten passeren en bovendien wordt ook het OCMW in het uitzettingstraject betrokken. Daarnaast is er ook nog eens de problematiek van de aanwezige goederen die je niet zomaar integraal mag beslaan. Leuk is anders.

Bij het verhuren van parkeerplaatsen krijg je nooit met zo’n heisa af te rekenen. In de eerste plaats zijn wanbetalers een minder groot risico. Als verhuurder kan je bijvoorbeeld vragen om meteen het lopende jaar te betalen. Dan ben je zeker van jouw stuk. Maar indien er alsnog sprake is van een wanbetaler kan je de huurder na een eenvoudige opzeggingstermijn van één enkele maand buiten werken. Daarvoor hoef je het OCMW niet te contacteren.

Fiscaal even interessant als een woning

Fiscaal gezien geniet de verhuur van een parkeerplaats dezelfde behandeling als de verhuur van een woning. Wanneer je de parkeerplaats aan een particulier verhuurt, word je met andere woorden niet op de huurinkomsten maar op het geïndexeerd kadastraal inkomen belast. We hoeven vast niet te zeggen dat de fiscus dus maar heel beperkt aan de inkomsten kan nopen.

Lees ook: Beleggen in parkeergarages – interessante investering?

In principe is dat anders wanneer je de autostaanplaats aan een onderneming verhuurt. Toch moeten we ook dat relativeren: de fiscus houdt automatisch rekening met een forfaitaire kostenaftrek en ondernemers kunnen er best wel mee leven dat zij iets meer huur moeten betalen dan particulieren. Smaakt dat naar meer? Over een eventuele btw-heffing hoef je bij zakelijke huurders niet wakker te liggen, want zij kunnen dat gewoon recupereren via hun btw-aangifte.

    Lorenzo Risack

    Lorenzo is jurist en heeft een passie voor het geschreven woord. In een vroegere carrière sleutelde hij aan juridische publicaties en had hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Tegenwoordig schrijft hij zowel voor Belgische als Nederlandse media over het ondernemerschap en juridische kwesties. Dit doet hij ook via zijn juridische nieuwsdienst Rechtenkrant.be. Ook voor De Beleggersgids schrijft Lorenzo over juridische thema’s met betrekking tot investeren, beleggen en vastgoed. Dit doet hij op een typerende en eigenzinnige manier.

    Gerelateerde artikels

    Een reactie achterlaten

    Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.