Beleggen in hotelkamers

Wie slapend geld wil verdienen, kan beginnen met beleggen in hotelkamers. Dit is een relatief nieuwe manier om geld te investeren, waarbij de investeerder eigenaar wordt van een hotelkamer en deze kan verhuren.

In plaats van de meer gekende opbrengsteigendom, zoals een vakantiehuis of appartement, te kopen en inkomsten te verdienen als bij verhuur, krijg je bij beleggen in hotelkamer inkomsten wanneer een gast jouw hotelkamer boekt.

Lees meerWat investeren in hotelkamers zo aantrekkelijk maakt

Het is niet zo dat je een sleutel krijgt van de hotelkamer en hier altijd naartoe kan als je toe bent aan vakantie, maar je verdient wel een deel van de inkomsten van het betreffende hotel op de hotelkamer.

Beleg je bijvoorbeeld in een hotelkamer bij een hotel met 100 kamers, dan krijg je maandelijks, per kwartaal of per jaar een rendement uitbetaald van ongeveer 90 procent van de totale winst van het hotel op de betreffende kamer. Dit werkt als volgt. Van de gehele winst van het hotel wordt 10 procent afgetrokken, ook wel de beheerskost genoemd. Nu blijft er een bedrag over, dat men kan delen door het aantal hotelkamers, nl. 100. Het bedrag dat er nu nog over is, is jouw rendement. In de praktijk houd je tussen de 3 tot 7 procent over aan rendement op jouw investering.

Beleggen in hotelkamers: wat je zeker moet doen

Wil jij ook een hotelkamer kopen, maar weet je niet hoe je dit het beste kan doen? Lees dan onderstaande voordelen en je weet waar je op moet letten.

  1. Denk goed na voor je start met beleggen in een hotelkamer. Hoewel het geen grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt, is het wel belangrijk om goed na te denken of je daadwerkelijk wil beleggen in hotelkamers, voor je de stap daadwerkelijk neemt. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van je beslissing. Lees meerBeleggen in hotelkamers: altijd en voor iedereen de beste keuze?
  2. Kies een geschikt hotel uit. Als je een hotelkamer wilt kopen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je dit doet bij een aantrekkelijk hotel. Wordt de kamer niet verhuurd omdat het hotel niet aantrekkelijk genoeg is, dan heb jij namelijk geen inkomsten. Elementen om op te letten zijn bv. ligging van het hotel (aan de dijk is interessanter dan op de 2de lijn), vakantieperiodes, bezettingsgraad, enz.
  3. Koop jouw hotelkamer in de juiste regio. Investeer je in een hotelkamer in een regio waar nauwelijks toeristen komen, dan zullen jouw mogelijke inkomsten automatisch lager liggen dan wanneer je investeert in een regio met veel toerisme.
  4. Hou bij het beleggen in hotelkamer rekening met de concurrentie. Is er veel concurrentie (in de vorm van andere hotels of vakantieparken), dan kan jouw winst lager uitvallen.
  5. Maak duidelijke afspraken. Om misverstanden te voorkomen, wordt aangeraden duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een goed contract. Laat je adviseren door een jurist die de overeenkomst voor jou kan nalezen. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Beleggen in hotelkamer: wat je zeker niet mag doen

Naast enkele do’s bij het beleggen in een hotelkamer, zijn er ook enkele zaken waar je best rekening mee houdt. Zo moet je in elk geval de volgende zaken vermijden:

  1. Direct starten met investeren in hotelkamers in het buitenland. Zeker als je nog geen ervaring hebt met deze vorm van investeren, wordt aangeraden eerst te starten in het eigen land. In het buitenland gelden namelijk andere regels voor vastgoedinvesteringen en als je niet weet waar je aan begint, kan dit negatief uitpakken.
  2. Impulsieve beslissingen nemen. Hoewel het interessant klinkt om slapend rijk te worden, is het niet verstandig om in een impulsieve bui in een hotelkamer te investeren, zonder dat je weet waar je aan toe bent.
  3. Afwijken van de overeenkomst. Als een hotel je aanbiedt om een regel in het contract te veranderen of om van deze regel af te wijken, wordt dit in verband met eventuele misverstanden en fraude niet aangeraden.

Lees meer: Wat bepaalt het succes van een belegging in een hotelkamer?

Kortom investeren in een hotelkamer kan een lucratief alternatief zijn voor de meer gekende vormen van opbrengsteigendommen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.