Beleggen in hotelkamers is hip. Toch is dit niet voor iedereen de beste investering. Zet dus je emoties aan de kant en hou bij je beslissing rekening met een aantal rationele parameters.
Is het behalen van een meerwaarde gegarandeerd?
Eigenlijk vormt beleggen in hotelkamers een specifieke niche van beleggen in vastgoedpapier. Je wordt immers nooit echt materieel eigenaar van die bepaalde kamer, maar financiert mee een deeltje van de bouw van een hotel en krijgt daarvoor een deel van de winst daarvan. Dit gegeven maakt jouw belegging uitermate afhankelijk van het succes dat specifieke hotel. En al zal een hoteleigenaar of -uitbater altijd zijn best doen om zijn zaak optimaal te laten groeien, succes is nooit gegarandeerd. Neem nu bijvoorbeeld de hotels die vandaag haast letterlijk overal gebouwd worden. Uiteraard gingen hier markstudies aan vooraf. En ja, er is een tendens naar weekend-toerisme, maar wie zegt dat dit ook in de toekomst zo blijft? Om deze risico’s minstens een stuk op te vangen kan je ook beleggen in hotelkamers in steden. Deze locaties, midden bezienswaardigheden en activiteiten, zijn over het algemeen iets minder weersgevoelig en kunnen daarnaast op weekdagen worden ingevuld door zakentoerisme.
Hoeveel kan en mag ik beleggen?
Een gouden regel voor beleggingen is dat je enkel een bedrag investeert waarvan je zeker weet dat je het gedurende lange tijd zonder problemen kan missen. De rente op een klassiek spaarboekje mag dan wel laag zijn, je kan wel op elk gewenst ogenblik over je geld beschikken. Dat is niet zo bij alle investeringen, en al helemaal niet bij investeringen in vastgoed. Als je kiest voor beleggen in hotelkamer heb je wel iets meer zekerheid dat je een koper vindt, meestal is dat trouwens een mede-eigenaar. Maar ook dan moet je nog een hele tijd rekenen voor alle administratieve elementen zijn afgehandeld en je effectief je geld in handen hebt.
Is beleggen in een hotelkamer beter dan beleggen in ander vastgoed?
Ja en nee, het hangt er maar van af wat je wil.
Louter op basis van inkomen of winst is hier per definitie geen algemene vergelijking mogelijk. Zowel prijs en bezetting als onkosten van zowel hotelkamers als vakantieappartementen of – woningen worden bepaald door een heel aantal parameters, zodat hoogstens een individuele vergelijking tussen twee panden mogelijk is.
In een vakantieappartement kan je daarenboven ook zelf vakantie vieren, dikwijls zelfs onaangekondigd. Een hotelkamer moet je net zoals alle andere gebruikers vooraf boeken en, eventueel met een kleine korting, betalen. Daar tegenover staat dan weer dat je een appartement ook zelf moet onderhouden en eventuele huurders moet controleren, terwijl dit in een hotel voor u gedaan wordt. Daar tegenover staat dan weer dat je bij een appartement zelf de controle houdt en beslist over eventuele verfraaiingen of aanpassingen.
Lees meer: Wat bepaalt het succes van een belegging in een hotelkamer?
Samengevat: een stappenplan op maat
Indien je overweegt te gaan beleggen in hotelkamer, stel je jezelf best een aantal vragen. Dé vraag hierbij is of je op zoek bent naar een belegging, die toevallig ook de vorm van vastgoed kan aannemen, of je eerder verlangt naar een vakantieverblijf, dat idealiter zichzelf een stukje terugverdient. In het tweede geval kies je beter niet voor beleggen in hotelkamer. Even belangrijk is ook het bepalen van het bedrag dat je wil beleggen. Hou altijd voldoende fondsen achter de hand waar je in geval van nood snel kan over beschikken. Eenmaal de beslissing om in deze vastgoedniche te investeren genomen, analyseer je best rationeel je mogelijke opbrengst met behulp van een aantal parameters zoals, niet limitatief, reputatie en ligging van het hotel of de groep, attractiviteit van de gekozen locatie, gemiddelde bezettingsgraad in die regio.
Wanneer je op deze wijze weloverwogen te werk gaat kan beleggen in een hotelkamer best lucratief zijn.