Hotelkamer investering conjunctuur gevoelig

Hoewel het een ongewone vorm van investeren is, is het beleggen in hotelkamers bezig aan een opmars. Het idee is simpel: je koopt een hotelkamer, krijgt een bepaald aantal dagen per jaar de beschikking over de kamer en de overige dagen wordt de kamer door het hotel verhuurd. Je deelt vervolgens de huuropbrengsten met het hotel. Maar hoe conjunctuurgevoelig is dergelijke investering?

De opbrengsten

Indien je ervoor kiest om te beleggen in een hotelkamer krijg je een vastgesteld aantal dagen per jaar de mogelijkheid om kosteloos in die kamer te verblijven. Dit kan een mooie besparing opleveren, maar je investeert niet om te besparen: je investeert om te verdienen. Op het moment dat je zelf geen gebruik maakt van je hotelkamer zal het hotel deze verhuren als een ieder van hun andere kamers. Hoewel het percentage van de inkomsten dat je vervolgens afdraagt aan het hotel variëren, is het gebruikelijk dat je zo’n 50 procent van de verhuuropbrengst uitgekeerd krijgt.

Lees meer: Wat investeren in hotelkamers zo aantrekkelijk maakt

Sinds veel bedrijfstakken, waaronder hoteliers, het gedurende de financiële crisis enkele jaren geleden erg moeilijk hadden is vooral het toerisme aan een spectaculaire comeback bezig. Met zowel een bezettingsgraad als een gemiddelde kamerprijs die jaar op jaar toegenomen zijn, zijn de opbrengsten van beleggen in hotelkamer dan ook sterk toegenomen. Hoewel kamerprijs stijgingen van 25 procent in 2 jaar zoals de afgelopen jaren in New York in België onwaarschijnlijk zijn, zijn enkele procenten per jaar niet ondenkbaar. Daarnaast speelt de bezettingsgraad ook een grote rol bij de bepaling van de opbrengst van je investering en deze stijgt met enige regelmaat 5 procent per jaar.

De risico’s

De bezettingsgraad en daarmee ook de prijs van Belgische hotelkamers wordt voor meer dan 50 procent bepaald door zakelijke reizigers. Zakelijke reizigers die, ten tijde van economische crisis, massaal kiezen voor goedkopere manieren om contact met leveranciers en klanten te onderhouden. Bij een nieuwe economische crisis of andere wereldwijd shock zoals bvb. een aanslag op de Twin Towers in New York zijn het de zakelijke klanten die stoppen met reizen en daarmee kunnen de opbrengsten van je belegging in een hotelkamer zwaar teruglopen. Tegelijkertijd heeft een zwakke economie direct invloed op het aantal zakelijk georiënteerde congressen en beurzen, waardoor het aantal zakelijke hotelbezoekers nog verder terugloopt.

Ook toeristen zijn echter gevoelig voor economische malaise: met oplopende werkeloosheid en salariskortingen zijn vakanties vaak de eerste besparing en ook dan zijn het dus ook hotels die de grotere klappen oplopen. Vaak wordt er gekozen voor goedkopere alternatieven of een vakantie dicht bij huis. In dat laatste geval is de invloed op de bezettingsgraad van Belgische hotelkamers gering, doordat het binnenlands toerisme veel van de terugloop opvangt. De kamerprijs heeft hier echter wel onder te lijden. Een investering in hotelkamers is dus een relatief conjunctuur gevoelige investering.

Moet ik beleggen in hotelkamer?

Uiteindelijk moet je de keuze om te beleggen in hotelkamer, zoals bij elke investering, goed geïnformeerd maken. De conjunctuurgevoeligheid van de toeristische sector maken dat er inherente risico’s zijn, maar tegelijkertijd betekend die conjunctuurgevoeligheid ook een hoog rendement in tijden van economische voorspoed en groei. Het investeren in een hotelkamer is niet voor iedereen, maar ben je op zoek naar een ongewone investering die je in goede tijden van een uitstekend rendement kan voorzien? Dan is het absoluut het overwegen waard.

Lees meer: Wat bepaalt het succes van een belegging in een hotelkamer?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.