Beleggen in hotelkamers

Vind je de aankoop van een appartement of een huis een te zware investering? Wil je weinig administratieve zorgen? Dan is een hotelkamer voor jou misschien wel de geknipte belegging.

Hoe werkt het?

Je koopt een of meerdere hotelkamers, wordt mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen en deelt mee in de totale winst van het hotel.

Bijvoorbeeld: je hebt in een hotel vier kamers gekocht, die allen verhuurd worden aan 100 euro per kamer per nacht. Afgelopen maand waren de kamers gedurende 20 dagen bezet. De vier kamers hebben dus 8.000 euro in het laatje gebracht.

In totaal zijn er 100 kamers. Maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks zal je 4 procent van de totale winst opstrijken. Hou er wel rekening mee dat de onderhoudskosten in een hotel hoog kunnen oplopen en dat die 8.000 euro dus nog met een aardige som vermindert.

Hoge bezettingsgraad, hoog rendement

Zijn jouw kamers verhuurd maar staat de rest van het hotel leeg, dan zal je rendement eveneens lager uitvallen. Je koopt dan wel een of meerdere specifieke kamers, het is de bezettingsgraad van het volledige hotel dat bepaalt welk bedrag je zal ontvangen en dus welk rendement je zal halen. Het is dus niet zo dat de inkomsten uit jouw kamers rechtstreeks naar jou toekomen. Ze worden herverdeeld onder alle eigenaars.

Lees meerBeleggen in hotelkamers: waar moet je op letten?

En daar schuilt meteen ook het risico: een mooi rendement krijg je pas als het hotel een hoge bezettingsgraad kent, een factor die je allerminst in de hand hebt. Eén zomervakantie met druilerig weer en je rendement zit meteen een stuk lager. Wil je het risico beperken, investeer dan in hotels die hun succes in het verleden al hebben aangetoond en die een realistisch toekomstplan kunnen voorleggen.

Geen tweede verblijf!

En nog een vergissing die we uit de wereld willen helpen: het is niet zo dat je als eigenaar op elk moment toegang krijgt tot de kamer en er gratis gebruik van kunt maken. Je mag het dus niet zien als een tweede verblijf.

Voor- en nadelen

Samenvattend zetten we enkele voor- en nadelen op een rij:

De voordelen

  • Geen zorgen over huurders, onderhoud of schade
  • Mogelijke meerwaarde bij verkoop
  • Eventuele kortingen of gratis overnachtingen in het hotel

De nadelen

  • Meestal geen mede-eigenaar van de grond
  • Geen eigen inbreng, voor alles afhankelijk van het hotelmanagement
  • Rendement sterk afhankelijk van de bezettingsgraad
  • Projectvoorbeeld uit Spa

Een reporter van de RTBF ging langs bij Radisson in Spa en zocht uit hoe de verkoop van hotelkamers precies in zijn werk gaat:

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.