Serviceflat kopen

De vergrijzing in België is een sociaal gegeven waar niet langer naast kunnen kijken. België wordt ouder – naar verwachting is maar liefst een kwart van de bevolking tegen 2030 65 jaar of ouder. Voor beleggers houdt dit in dat investeren in assistentiewoningen of serviceflats uiterst aantrekkelijk kan zijn. We geven een overzicht van de kosten om een assistentiewoning of serviceflat te kopen en hoe je aan de slag kan gaan met beleggen in deze woonvormen.

De assistentiewoning

Een assistentiewoning, voor het woonzorgdecreet van 2009 vnl. serviceflat genoemd, verwijst naar een manier van wonen waarbij 65-plussers zelfstandig wonen, maar wél gebruik kunnen maken van verschillende diensten. Het is een woonvorm die een bepaalde mate van privacy mogelijk maakt. Maar tegelijkertijd ook de veiligheid en de zorg van de bewoner in kwestie waarborgt. Het is dan ook niet vreemd dat veel oudere Belgen op zoek gaan naar zo’n woonéénheid. Ten slotte profiteren de bewoners op deze manier van twee voordelen: zelfstandigheid én zorg.

Grootte van de markt voor het kopen van een serviceflat

Beleggen is anno 2015 niet altijd evident. De verschillende factoren maken het doen van veel soorten investeringen een onzekere zaak: veel beleggingen leveren de belegger nauwelijks nog iets op. Vastgoed is één van de weinige beleggingen waarbij relatief gezien niet zoveel risico’s komen kijken. De markt is bestand tegen een hoge mate van inflatie en ook in woelige tijden blijkt de vastgoedmarkt rendabel te zijn.

Lees meer: Investeren in assistentiewoningen of serviceflats

De markt voor assistentiewoningen en serviceflats is, voor wat vastgoedbeleggingen betreft, een zeer interessante optie voor beleggers. Ten slotte vergrijst België nog altijd en uit onderzoek blijkt dat véél senioren absoluut niet in een rusthuis willen belanden. Dat houdt de mogelijkheid open tot de aankoop van zo’n woning. De grote markt voor deze woningen is daarmee ook een aantrekkelijke: een investering in duurzaam wonen is haast een garantie voor een meerwaarde.

De aanbieders

In België zijn verschillende vastgoedmakelaars actief met de verkoop van onder meer serviceflats. Concrete voorbeelden zijn bedrijven als Immogra en Stukamon Vastgoed.

Wijze van investeren

Investeren in deze type woningen kan op twee verschillende manieren. Je kan eigenaar worden door simpelweg een woning te kopen (volledig eigendom) of je kan een financieel recht aanschaffen (splitsing aankoop). Bij die laatste optie wordt er een zekere investering gedaan die in een specifieke periode weer wordt afbetaald. In de tussentijd behoud je het recht op huurinkomsten.

Lees meer: Hoe kan je beleggen in serviceflats?

Kosten en kostprijs

De assistentiewoningen verschillen onderling in prijs, afhankelijk van onder meer de locatie, het aantal vierkante meters en de aanwezige voorzieningen en services. Kijk je op Immoweb, dan kan je zien dat de meeste assistentiewoningen zich in een prijsklasse tussen de €130,000 en de €185,000 begeven. In Knack Plus Magazine wordt aangegeven dat je best rekening houdt met kosten rond de €150,000 voor de aankoop van een serviceflat.

Lees meer: Het kopen van een serviceflat – investeren in de vergrijzing

Wat je voor dat bedrag krijgt is een moderne en volledig afgewerkte flat die óók tijdens de koop qua onderhoud wordt verzorgd. De flats zijn uitgerust naar de wensen van de doelgroep (bijvoorbeeld inclusief verhogingen voor rolstoelen). De kwaliteit van de voorzieningen en services is grotendeels afhankelijk van de exploitant. Daarom is het van belang om altijd zaken te doen met erkende verkopers van assistentiewoningen. Dit waarborgt het idee dat een zekere basiskwaliteit ook in de toekomst gegarandeerd blijft. Deze instanties mogen niet ineens hun beleid wijzigen en leveren altijd een mate van basiscomfort.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

4 reacties

 1. De realiteit leert dat de kostprijs van de flats veel hoger ligt.Btw,autostaanplaats en andere kosten zorgen ervoor dat er weinig of geen flats te vinden zijn voor minder dan 250000€.

 2. Inderdaad, wil je een nieuwe serviceflat kopen en je huis verkopen, dan kom je in deze tijd nog nauwelijks toe met het bedrag dat je krijgt van je huis!
  Wat krijg je dan? Wel wat veiligheid, hulp in nood, geen sociaal isolement…
  Maar je komt bv van een huis uit 1970 met grote garage, 3 slaapkamers, ruime living….dan zijn de prijzen tegenwoordig meestal toch wat té hoog, voor gewone werkmensen! Wij moeten ook nog eten, naar de dokter, apotheker…en de toekomst?????
  Rusthuis, wie zal dat betalen????Sorry een beetje meer ruimte ware welkom!

 3. Wij hebben een gekocht voor later maar moeten per dag toch betalen voor het zorgbeheer maar wij wonen er niet en willen het niet verhuren,wij vragen ons dan ook af of dit normaal is.Wij dachten een goede investering gedaan te hebben maar hebben hierbij onze twijfels.Kan iemand mij zeggen dat dit normaal is dat we voor het zorgbeheer per dag moeten betalen.

 4. Kijk wij hebben twee serviceflats gekocht een voor ons en een voor de ouders. Laat jullie niet misleiden want de prijzen liggen rond de 270000€ voor 1 slaapkamer en 340000€ met twee slaapkamers. Hierbij komen nog de syndic kosten en de kosten voor de zorg die ongeveer 12€ per dag aangerekend word . Dus denkt tweemaal voor je beslist er een te kopen .Wij bijvoorbeeld gebruiken on serviceflat slechts 2 nachten per week maar moeten voor een ganse maand iedere dag de zorg betalen . Dit werd ook niet gezegd .Wat wel gezegd werd is dat we leegstand moeten betalen of 5€ per dag .En je mag ook niet kopen en laten leegstaan voor jezelf later want je moet het verhuren. Wij hadden de flat gekocht voor later maar zie ze verplichten ons om de volle pot te betalen of 12€ per dag .Wat de zorg inhoud weten we ook niet . Dus denk twee keer na voor je er een zou willen kopen en bevraag jullie grondig wat je er voor krijgt. Wat de autostaanplaats betreft moet je ook 1€ per dag betalen. Als je verhuurd moet de huurder bijvoorbeeld 28€
  per dag betalen aan de eigenaar plus 12€ per dag voor de zorg.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.