Eén huis kopen en afbetalen is voor velen een grote uitdaging. Die administratieve en arbeidsintensieve mallemolen nog een tweede keer doorlopen is er vaak teveel aan. Daarom verkiezen we niet zelden een papieren vastgoedinvestering boven een tastbare uit rode baksteen. Op lange termijn blijkt investeren in vastgoed via vastgoedaandelen zelfs een uitstekende keuze te zijn, en veilig. En het vraagt minder spaargeld.
Hoge netto rendementen
Vastgoedaandelen bewijzen al 20 jaar dat ze ontzettend sterk staan. Met een gemiddeld nettorendement van meer dan 4 procent, overhalen ze steeds opnieuw de kritische beleggers. Op lange termijn worden vastgoedaandelen dan ook als een sterk segment beschouwd. Niet onterecht als je meer dan twee decennia aan stevige resultaten kan neerleggen met veilig investeren in vastgoed.
Stabiele dividenden zijn een grote sterkte voor deze vastgoedaandelen. Voor sommige vennootschappen stijgen de rendement zelfs jaarlijk. Met een nettodividendrendement van gemiddeld 3,6% (en zelfs uitschieters tot 5,1%) charmeren ze menig belegger op de Brusselse beurs. Wie bovendien nog eens een verstandige spreiding aan vastgoedvennootschappen inbouwt, schuwt het weinige risico dat er al is nog beter.
Naast de dividenden zijn er ook nog hoge pay-outratio’s. Ze schommelen tussen de 80 en de 100% (vaak aangeboden door nieuwkomers die beleggers in een eerst beursjaar willen verleiden). Die hoge ratio’s hoeven niet te verwonderen. Vastgoedaandelen worden per wet verplicht om minstens 80% van hun winst uit te keren in de vorm van een dividend. Door een iets lagere pay-outratio te hanteren zijn de vastgoedaandelen in staat om ook in mindere jaren een gelijk dividend uit te keren. Dus een lage pay-outratio hoeft niet per se slecht te zijn.
Spreiding in aandelen
Als belegger is het goed dat je weet waarin je investeert. Daarom kan je het best een mooie mix aan papieren vastgoedbeleggingen opbouwen. Hou bij een spreiding rekening met de activiteiten: rusthuizen, kantoren, magazijnen, studentenresidenties, serviceflats,… De beste resultaten worden geboekt door de vennootschappen die zich exclusief richten op één enkele markt. Enkel de vastgoedvennootschappen die inzetten op kantoren, kregen het wat harder te verduren. De kantorenmarkt slinkt immers al enkele jaren.
In de andere sectoren is er sprake van een succesvolle bezettingsgraad. Gemiddeld ligt deze op 96% (met zelfs een uitschieter tot de absolute 100%). Deze hoge bezettingsgraden zijn ook voor beleggers aantrekkelijke factoren. Een continue bezetting betekent immers kwalitatief vastgoed met een voortdurende revenue. Nogmaals een zekerheid die een papieren vastgoedinvestering jou kan bieden, wat investeren in vastgoed veilig maakt.
Defensieve beleggingsproducten zoals vastgoedaandelen zijn een uitstekend alternatief voor het klassieke spaarboekje. Ze kunnen ook een prima oplossing bieden voor wie liever geen tweede woning aankoopt. Bovendien kan je een papieren vastgoedbelegging al starten met een kleiner kapitaal. Maar omdat het nog altijd aandelen blijven, moet je je wel bewust zijn van het feit dat ze onderhevig zijn aan de schommelingen op de beurs. Dalende koersen kunnen dus ook de vastgoedaandelen mee de dieperik intrekken. Beleggen in vastgoedvennootschappen is dan misschien de weg van het minste risico maar risicovrij is ook deze optie niet.