Investeren in vergrijzing

De vergrijzing van de bevolking is één van de belangrijkste sociaal-economische dossiers voor de komende decennia. De huisvesting van ouderen vraagt nu en in de toekomst om een andere benadering dan in het verleden het geval was. Tegenwoordig willen senioren liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Voor beleggers betekent dit dat het kopen van een serviceflat een interessante investering kan zijn.

Een assistentiewoning of serviceflat duidt op een manier van wonen waarbij de zelfstandigheid van de oudere bewoners en de beschikbaarheid van zorg worden gecombineerd in een aantrekkelijk opgezet appartementencomplex speciaal voor ouderen. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende diensten, zoals warme maaltijden, poetshulp, een recreatieruimte, een kapper, een kleine winkel of een logeerkamer voor familie en vrienden. Het ligt in de lijn der verwachting dat de vraag naar deze vorm van ouderenhuisvesting sterk zal toenemen in de komende jaren. Voor beleggers in vastgoed biedt dit een uitgelezen kans om in te spelen op deze groeiende behoefte door het kopen van een serviceflat in overweging te nemen.

2 mogelijkheden om te investeren

Als belegger kunt u op twee manieren investeren in een serviceflat. U kunt het volledig eigendom verwerven van een woning door deze te kopen, maar het is ook mogelijk een financieel recht aan te schaffen waarbij de belegger in een bepaalde periode, bijvoorbeeld 30 jaar, een bedrag investeert. Bij deze tweede mogelijkheid, die ook wel splitsing aankoop wordt genoemd, heeft de investeerder gedurende de gehele periode recht op de inkomsten van de huur die de woning opbrengt en wordt na afloop van de periode het geïnvesteerde bedrag terugbetaald. Hoeveel u betaalt voor het kopen van een serviceflat hangt af van de grootte van de woning en het dienstenpakket dat geleverd wordt.

Aanbieders

Overweegt u het kopen van een serviceflat als belegging? Laat u dan goed voorlichten en terzijde staan door een betrouwbare en ervaren aanbieder van vastgoed die veel ervaring heeft met dit type woningen voor ouderen. U kunt terecht bij een aantal kwalitatief hoogstaande bedrijven die zich tot echte specialisten hebben ontwikkeld. Het gerenommeerde bedrijf Immogra Project Development presenteert zichzelf als vooraanstaande vastgoedontwikkelaar met 45 jaar ervaring. Hun specialisten bieden u een ruime keus aan waardevaste, duurzame en toekomstgerichte investeringen in serviceflats. Een andere ervaren specialist waar u voor het kopen van een serviceflat terecht kunt is Stukamon Vastgoed Ontwikkeling. Deze aanbieder werkt sinds 2012 samen met VZW Senioren Zorghuisvesting en start dit jaar met de bouw van 31 serviceflats in de gemeente Houthalen-Helchteren. 

Locatie

Een belangrijk aspect bij het kopen van een serviceflat is de keuze van de locatie. De bouwkwaliteit en de inrichting van een woning zijn vanzelfsprekend van groot belang, maar een toekomstige huurder van uw investering zal ook goed kijken naar de ligging van een woning ten opzichte van winkels en openbaar vervoer. Verder zijn de beschikbaarheid van voldoende parkeergelegenheid en de veiligheid van de omgeving ook belangrijk, net als de nabijheid van recreatiegebieden om te kunnen wandelen en fietsen.

Beperkte risico’s

De vraag naar woningen voor ouderen is hoog en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Serviceflats worden snel en doorgaans voor een langjarige periode verhuurd waardoor de financiële risico’s beperkt blijven. Bovendien ligt het in de lijn der verwachting dat deze woningen op de lange termijn met een flinke winst verkocht kunnen worden. Het kopen van een serviceflat kan wel eens een hele slimme belegging zijn!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Ik ben een student Vastgoed aan de Odisee hogeschool in Aalst en in het kader van mijn bachelorproef wil ik onderzoeken in welke mate er in de toekomst meer assistentiewoningen of serviceflats zullen moeten bijkomen.

  Nu is mijn vraag of er al bestaande studies zijn verricht met betrekking tot de impact van de vergrijzing op de vastgoedmarkt in Vlaanderen en of u mij hiervan kunt voorzien?
  Indien u mij hiermee verder kan helpen zal ik u zeer dankbaar zijn voor uw tijd.

  Alvast hartelijk bedankt en prettige feesten gewenst.

  Mvg,

  Thomas Van den Heuvel

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.