Meerwaarde appartement met zicht op zee

In maart 2015 werden de nieuwe cijfers van de kustnotarissen bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de prijs van een appartement met zicht op zee het afgelopen jaar met 6,1% gedaald is. Over twee jaar zou dat verlies zelfs kunnen oplopen tot 10%. Maar wat betekent dat precies, en wat houdt het in voor de investeerder?

Gemiddelde prijzen

Een eerste vaststelling is dat deze cijfers niet meteen betekenen dat je investering nu per definitie 6 tot 10% minder waard is. Notariscijfers zijn gemiddelden gebaseerd op gemiddelde prijzen. Een aantal voorname factoren (zoals kwaliteit, regio, en grootte) wordt niet verrekend. Kans bestaat dus dat er dit jaar minder geïnvesteerd werd in topregio’s, of dat er ‘kleinere’ aankopen werden gedaan. Dit soort handelingen kan de gemiddelde prijs aanzienlijk drukken, terwijl jouw investering net in waarde gestegen kan zijn.

Eerst komt, eerst maalt

Experts laten in alle geval alvast een ander licht schijnen over de eersterangs-locaties aan de kust (de zogenaamde ‘eerste lijn’). Aangezien bouwpromotoren erg gebrand zijn op deze plaatsen, werden zij historisch gezien ook eerst ontwikkeld. Het is vooral die leeftijd die zich nu laat voelen. Appartementen met zicht op zee raken met andere woorden stilaan verouderd, zeker ten aanzien van appartementen in de tweede en derde lijn. Deze jongere gebouwen trekken zo ook steeds meer de aandacht van beleggers. Hun concurrentiekracht is ondertussen aanzienlijk geworden.

Lees meerAppartementen aan de Belgische kust blijven heel aantrekkelijk

Renoveren of afbreken?

In het licht van veroudering kan de belegger vervolgens twee pistes belopen: je kunt je pand renoveren of je kunt het afbreken. Hier treedt echter steevast een vertragende factor op, te weten het principe van mede-eigendom. Aangezien appartementen veelal deel uitmaken van zo’n mede-eigendom, kun je er niet zomaar alleen beslissen over je investering. Dit ‘probleem’ treft daarenboven niet enkel de individuele belegger, maar ook projectontwikkelaars die hun nieuwste dijkproject van de grond willen krijgen. Sommigen onder hen houden daarom nu ook zelf de boot af, al dan niet noodgedwongen. Zij grijpen minder snel naar hun portefeuille en, eens ze betalen, betalen ze minder.

Lees meerFouten die van een renovatie een ramp maken

Meerwaarde

De meerwaarde van je appartement met zicht op zee lijkt zo vooral nog (en voorlopig) te verschuiven, eerder dan te verdwijnen. Zicht op zee is immers niet alleen een esthetisch (en functioneel) genot, het blijft ook een absolute meerwaarde voor je investering. Je gebouw is dan misschien wel aan renovatie toe, maar je grondprijs en je grondaandeel blijven (erg) hoog in vergelijking met gronden in de tweede en derde lijn. Zolang grond niet verslijt, heb je hier dus sowieso een garantie op waardebehoud. En zolang je die garantie hebt, zullen kopers (waarschijnlijk) niet twijfelen om hun voordeel te vinden in de huidige marktsituatie. De prijsdaling van vandaag is dan vaak ook de prijsstijging van morgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.