Investeren in winkels zoals deze fietswinkel van Stefaan

Investeren in winkels is erg in trek. Winkelvastgoed is een discipline apart met een vaste schare trouwe fans. Heel wat investeerders zoeken nieuwe opportuniteiten en het investeren in winkels kan daar een van zijn. We geven jou enkele van de belangrijkste stelregels mee, mocht het zijn dat winkelvastgoed jouw hart steelt.

In één iets verschilt investeren in winkels niet van investeren in pakweg een studentenkamer: de locatie is zéér belangrijk. Een studie op voorhand is dus niet onbelangrijk. Enkel zo kan je weten of een winkel geschikt is als investering.

1. Investeren in winkels in (groot)steden

Een winkelier wil volk over de vloer, zo simpel als wat. Dan is het maar logisch dat de winkelruimtes in grootsteden wat meer kosten dan in een dorpje als Erpe-Mere. Een winkel te huur aanbieden op een bomvolle markt, heeft meer kans tot slagen. Of de winkel ook rendabel wordt, dat is het probleem van de winkelier. Maar jouw bezettingsgraad zal alleszins een goed rendement een eind op weg helpen.

2. De ligging in de stad helpt het welslagen van jouw winkelinvestering

Niet alleen de stad is van groot belang wanneer we het hebben over investeren in winkels. De ligging binnen die stad is best wel doorslaggevend. Een A-locatie kan bij een ruimer publiek een voorliefde wegdragen. B-locaties zijn dan weer aantrekkelijker bij startende (risicovollere) winkels.

Lees meer: Wat belangrijk is als je een winkelpand koopt

3. Investeren in winkels in winkelcentra

Winkels in winkelcentra trekken een apart publiek aan. Je bent niet zo hard meer afhankelijk van de inplanting van het winkelcentrum. Mensen zakken precies af omdat ze sowieso een cluster van winkels bezoeken. De winkelier haakt zijn wagon aan de trein vast. Als investeerder in winkels kan dit een eenvoudige oplossing betekenen. Winkelcentra zijn echter ook afhankelijk van modetrends, hypes en hausses. De bereikbaarheid van winkelcentra kunnen ook een factor zijn in het succes van jouw investeren. Een factor waar je bovendien weinig vat op hebt.

Investeren in winkels is populair bij zowel institutionele als particuliere beleggers. Als particuliere belegger kan het aangewezen zijn om een makelaar onder de arm te nemen. Zij zijn vertrouwd met de grillen en noden van de markt. Bovendien zijn het meesters in het ontwijken van gebouwen met een grote kans op leegstand: de grote vijand voor wie wil investeren in winkels.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.