Investeren in commercieel vastgoed in België, een goed idee?

Investeren in commercieel vastgoed, zoals winkelpanden maar ook kantoren, kent een forse opmars. Investeerders gaan op zoek naar alternatieven voor hun geld. Alternatieven met geen al té hoge risico’s en aantrekkelijke rendement. En commercieel vastgoed kan perfect thuishoren in zo’n portefeuille. De enigste sta-in-de-weg: onwetendheid.

Residentieel vastgoed, dan hebben we het over de klassieke panden zoals woningen, villa’s, appartementen en dergelijke, daar is iedereen vertrouwd mee. Iedereen heeft een woning en dus is de drempel om te gaan investeren in residentieel vastgoed heel wat lager. Tenslotte weten we allemaal waar het goed wonen is en wat de eisen zijn waaraan een woning moet voldoen. Dat is anders bij commercieel vastgoed.

Wat is commercieel vastgoed precies?

Commercieel vastgoed is alle vastgoed wat gebruikt kan worden voor het drijven van handel. Lekker old fashioned maar zo is het nu eenmaal. Dit kan zeer divers zijn, van een opslagruimte, tot een perfect ingericht winkelpand, een kleine oppervlakte in een winkelcentrum of zelfs een kantoor.

Hoe kan ik investeren in commercieel vastgoed?

Jammer genoeg gaat commercieel vastgoed vaak samen met het duurdere segment van vastgoedinvesteringen. Een winkelpand op een A-locatie in een Vlaamse centrumstad is wat te duur voor een particuliere belegger. Anderzijds is dit wel het commercieel vastgoed met een stevig rendement. Dergelijke winkels zijn goed bereikbaar en bieden vaak ook genoeg parkeerplaatsen aan. Twee factoren die de leegstand beperken tot een minimum. Hoge bezettingsgraad = goed nieuws voor jouw rendement.

Lees meer: Investeren in winkels: 3 aandachtspunten

Maar wat als je niet genoeg geld hebt om te investeren in commercieel vastgoed?

Dan kan je nog altijd op een indirecte manier investeren in commercieel vastgoed. Vastgoedfondsen zijn fondsen die beheerd worden door professionals. Zij gaan bepalen waarin het fonds het gezamenlijke kapitaal belegt. Je geeft de touwtjes volledig uit handen en vertrouwt op de expertise van de professionals. Anderzijds kan je meestappen in projecten met rendementen waar je als particulier beleggers anders maar van kan dromen. Bovendien is er de facto sprake van spreiding. Dé ultieme manier om risico’s aan banden te leggen.

Is dit het goede moment om te investeren in commercieel vastgoed?

De e-commerce kent een steile opgang, dat kan je niet ontkennen. Daardoor is er best wel wat leegstand in de Vlaamse winkelstraten. Het aanbod voor de investeerder is groot, de vraag blijft beperkt. Dit betekent dat de waarde van het commercieel vastgoed momenteel aan het dalen is. Je kan dit dus vertalen als: goed nieuws voor zij die nog willen starten met een investering in commercieel vastgoed.

De e-commerce kan bovendien ook voor een investeerder in commercieel vastgoed uitstekende kansen bieden, als je maar wat verder kijkt dan jouw neus lang is. De grote e-commercespelers willen snel en vlot kunnen leveren doorheen het ganse land. Daar hebben ze infrastructuur voor nodig. Opslagplaatsen met een ruime stock dicht bij de klant, dat helpt hen. De prijzen voor gigantische loodsen in de Verenigde Staten stegen enorm nadat Amazon opslagplaats na opslagplaats kocht.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.