Onder invloed van de e-commerce boomt het logistiek vastgoed in België. Met bijna 1 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed brengen commerciële bedrijven hun online bestelde goederen dichter bij de klant. En het einde is nog niet in zicht. Ook voor 2017 wordt vol enthousiasme uitgekeken naar meer logistiek vastgoed.
In de Verenigde Staten is Amazon de grootste klant voor verkopers van logistiek vastgoed. En momenteel zijn ze volop bezig met een Europese expansie. Een site van 107.000 vierkante meter in Amiens en nog een kleinere van 30.000 vierkante meter Lauwin-Planque. De groep investeert stevig in logistieke hubs dichter bij de klant. Ze zijn cruciaal in hun model.
Distributiecentra van die grootorde vind je niet in België. De verwachtingen zijn dat tegen eind 2016 ongeveer 976.000 vierkante meter logistiek vastgoed zal bestaan in België. Een groei van 102 procent in vergelijking met vorig jaar. Vooral de e-commercespelers stuwen die markt vooruit, klinkt het bij Jones Lang LaSalle. Deze groeiende markt neemt nu ongeveer 315.000 vierkante meter in beslag. Een stijging van 250 procent op jaarbasis.
Lees meer: Investeren in commercieel vastgoed: de mogelijkheden op een rij
De verdere groei van e-commerce laat zich momenteel voelen op de huurmarkt. Huurders van logistiek vastgoed stellen de prijzen in vraag. Als onze bakstenenwinkels minder belangrijk worden, investeren we dan niet beter in een nieuw depot in plaats van een winkel op de Meir? Volgens vastgoedexperts is deze twijfel dan ook een van de redenen waarom er zoveel leegstand is op A-plaatsen in ons land.
Meer shoppingcentra ondanks sterke e-commerce
Toch laat de retailsector zich niet afschrikken. De bouw van shopping- en koopcentra gaat lustig door. In 2016 komt er 270.000 vierkante meter bij. Op de planning staat nog een uitbreiding: verwacht wordt dat er nog eens 365.000 vierkante meter bij zal komen. En dat is nog zonder enkele grootschalige projecten zoals Uplace gerekend.
In totaliteit durven experts 2016 nu al een standaard jaar te noemen als het gaat over professionele vastgoedinvesteringen. 3,6 miljard euro aan investeringen noemen ze normaal. Kantoren domineren met 47 procent nog altijd dit segment. Retail volgt op ruime afstand met 28%.
(Bron: De Tijd)