Hoe commercieel vastgoed selecteren?

Veel beleggers die in vastgoed investeren, kiezen ervoor hun vermogen in residentieel vastgoed te steken. Een belegging in residentieel vastgoed levert een aantrekkelijk rendement op, maar commercieel vastgoed kan nog veel meer opleveren. Wel moet je commercieel vastgoed selecteren op de juiste manier, om de beste investering te doen.

Investeer je in commercieel vastgoed, dan koop je een winkelpand, een kantoorpand of een andere soort bedrijfsruimte. Omdat er vaak veel huur betaald wordt voor commerciële panden, kun je hier als belegger veel geld mee verdienen. Hoe beter je nadenkt over het commercieel vastgoed dat je aan jouw portfolio toe wil voegen, des te meer rendement je met jouw investering verdient. Dit maakt het erg belangrijk om een commercieel pand goed onder de loep te nemen voor je een investering doet, waarbij je op diverse factoren let.

Lees meer: De 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

De locatie van het pand

De locatie van een commercieel pand heeft een grote invloed op de uiteindelijke opbrengsten van de vastgoedinvestering. Investeer je in een pand op een onaantrekkelijke locatie, dan verdien je hier uiteindelijk veel minder geld mee.

De meest winstgevende locaties voor commerciële panden, zijn de locaties langs de grote commerciële assen in of rond de stad. Ook vind je de meest rendabele vastgoedinvesteringen rond drukbezochte pleinen in de stad. Een winkel die aan een drukbezocht plein ligt, levert bijvoorbeeld veel mee rendement op dan een winkel die in de straat achter het plein ligt. Dit kan enkele honderden euro’s verschillen in rendement, maar ook enkele duizenden euro’s.

Verder moet het pand in een veilige wijk liggen, die goed bereikbaar is en niet veel leegstand heeft. Een kantoorpand moet bijvoorbeeld langs een grote weg liggen, zodat men gemakkelijk in het pand kan komen. Ook moet het kantoorpand in een bedrijvige omgeving liggen en niet in een omgeving waar veel panden leeg staan.

Het gebruik van het pand

Je kunt commercieel vastgoed kopen waar op dit moment niemand gebruik van maakt, maar je kunt ook in een pand investeren waar al een of meerdere bedrijven in zitten. Investeer je in een pand waar al een of meerdere bedrijven in zitten, dan weet je zeker dat je in ieder geval voor bepaalde tijd al rendement aan het pand verdient. Investeer je in een leeg pand, dan moet je nog een huurder zien te vinden. Dit betekent dat je voor bepaalde tijd geen inkomsten genereert uit het pand. Het nadeel van een leeg pand is de onzekerheid die bij deze vastgoedinvestering komt kijken, maar het voordeel is dat je wel meer vrijheid hebt. Je kunt namelijk zelf een geschikte huurder zoeken voor het pand en zelf de huurprijs bepalen.

Lees meer: 7 tips voor wie wil investeren in commercieel vastgoed 

De voorzieningen in een pand

Een commercieel pand kan niet zonder bepaalde voorzieningen. Denk hierbij aan een keuken, maar ook aan een toilet. Wil je een commercieel pand kopen om te verhuren als kantoorpand, dan moeten er voldoende werkplekken te creëren zijn en is er idealiter ook een vergaderruimte aanwezig. Zijn deze voorzieningen op dit moment niet in het pand te vinden? Dan betekent dit dat je deze voorzieningen zelf nog moet plaatsen. Dit kost geld én tijd.

Controleer daarom altijd wat voor voorzieningen er op dit moment al aanwezig zijn in het pand en in welke staat deze voorzieningen verkeren. Vraag jezelf af aan wat voor huurder je het pand wil verhuren en wat voor voorzieningen deze huurder nodig zal hebben. Een winkelpand heeft bijvoorbeeld een groot magazijn nodig, maar een kantoorpand niet.

Lees meer: 10 waarschuwingen tijdens een huisbezoek om van een aankoop af te zien 

De staat van het pand

Tot slot kijk je ook naar de staat van commercieel vastgoed voor je dit pand besluit te kopen. Je kunt best wat eenvoudig werk doen om jouw vastgoedinvestering op te knappen, maar het is zonde van je geld en van je tijd als je het gehele pand nog moet verbouwen. Moet er nog veel werk verricht worden aan het pand, dan moet je meer investeren en duurt het langer voor je het pand kunt verhuren. Dit betekent dat je uiteindelijk veel duurder uit bent en dit is toch minder interessant voor de gemiddelde belegger.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.