5 interessante vastgoed sectoren

Vastgoedbeleggingen doen het bijna altijd zeer goed. Dat hoeft niet te verwonderen want beleggen in vastgoed is een uitstekend alternatief voor volatiele beleggingen. We bekeken voor jou de 5 grote vastgoed sectoren die interessant kunnen zijn om in te beleggen.

Rechtstreeks in vastgoed beleggen is nog altijd keuze nummer 1. Voor kleinere panden kan dit al vanaf een minimale inleg van ongeveer 125.000 euro (inclusief taksen). Anderzijds moet ook bij zo’n rechtstreekse vastgoedbelegging sprake zijn van risicospreiding en diversificatie van de portefeuille. Bovendien is een focus op meerdere panden aangewezen voor een instroom aan liquiditeit. Om het evenwicht tussen risico en rendement optimaal te houden doe je best voorafgaand een grondige analyse. Zoek dus voldoende info over de stad, de wijk of zelfs de straat en onderzoek of er voldoende kandidaat-huurders zijn.

Woningmarkt

De markt van de woningen is één van die sectoren in vastgoed, waar vele hoegenaamde goeroe’s al jaren om de oren slaan met negatieve berichten. De huizen in België zouden overgewaardeerd zijn. Realiteit toont echter een stagnatie van de markt, met periodiek een lichte stijging gevolgd door een lichte daling. Status quo en geen vuiltje aan de lucht dus?

Wereldschokkend is het geenszins, met een algehele stijging van 2% sinds 2012 is dit absoluut niet de meest renderende investering. Op langere termijn blijft vastgoed wel meer dan 6% per jaar stijgen in waarde.

Daarnaast is het de aantrekkende en steeds verder stijgende verhuurmarkt van die deze sector wel een relatief zekere belegging maakt.

Lees meer: 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

Nieuwbouwkantoren

In veel Vlaamse steden groeit de leegstand van kantoorgebouwen. In Brussel daalt de ingebruikname van kantoorruimte maar liefst met 25%. Dit betekent echter niet het einde van deze vastgoed sector. De nieuwbouwkantoren hebben wél nog altijd een grote aantrekkingskracht op huurders (en dus ook op investeerders). In steden als Gent en Leuven nemen de huurprijzen zelfs toe. Met rendementen rond de 5 procent, krijgen investeerders fijne vooruitzichten.

Lees meer: Investeren in kantoren doe je zo

Shoppingcentra en winkelstraten

Shoppingcentra (4 à 5 procent) kloppen qua rendement de winkelstraten (3 à 4 procent). Zowel in de grootste winkelstraten als in de bekendste shoppingcentra blijven de huurprijzen stabiel. Denk voor shoppingcentra aan ongeveer 1000 euro per vierkante meter en voor winkelstraten als de Veldstraat in Gent en de Louisalaan in Brussel mag je op ongeveer 1650 euro per vierkante meter rekenen.

Lees meer: Wat belangrijk is bij aankoop van een winkelpand

Relatief nieuw op de markt zijn de “retail parks”. De bekendste bij ons zijn waarschijnlijk Waasland Shopping, Maasmechelen Village en Roermond. Retail parks zijn erg afhankelijk van de merknamen die er zich vestigen. Zonder leegstand kan het rendement voor een belegging in een retail park vlot de kaap van de 5,5 procent halen.

Industriële gebouwen

Door de beperkte beschikbaarheid van nieuwe gronden neemt het aanbod in industriële gebouwen zeker niet toe. Het statische aanbod gekoppeld aan de rijzende vraag verklaren de exponentieel stijgende huurprijs voor semi-industriële panden.

Deze panden, deels kantoren en grotendeels magazijnen, haalden in het Brusselse dubbele huurprijs op enkele jaren tijd. De prijs verhoogde geleidelijk aan van 20 tot 30 euro per vierkante meter tot wel 50 euro de vierkante meter. Een groot rendement wat natuurlijk werkt voor beleggers. Bovendien worden de huurcontracten langer wat nog meer veiligheid en stabiliteit met zich meebrengt.

Logistiek

De evolutie naar de e-commerce betekent voor de vastgoedsector een nieuwe boost. Vooral op het vlak van logistiek wordt extra kapitaal verwacht. De omschakeling naar een internetzaak vraagt om extra logistieke ondersteuning onder andere in de vorm van magazijnen en opslagplaatsen. In de VS zien we dat internetgigant Amazon momenteel enorme oppervlaktes aan industriële bouwgrond opkoopt.

In België is er de handicap van de lange wachttijd. Zo duurt het zeer lang om een bouwvergunning te krijgen in ons land. Dit schrikt investeerders in deze vastgoed sector af, bovendien is er sowieso al een schaarste aan grond. Wanneer er dan toch een nieuwe magazijn in de markt wordt geplaatst komen daar ogenblikkelijk tientallen gegadigden op af. En toch nemen de rendementen af, echter stijgt de ‘capital value’ aanzienlijk. Vooral logistieke panden die goed zijn uitgerust en die een geschikte ligging hebben, plukken de vruchten van een stijgende huurprijs.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.