Beleggen in studentenresidenties

De vraag naar kwalitatieve studentenkamers blijft stijgen. Voor wie wil beleggen in studentenresidenties, kan dit dus een interessante investering zijn. Waarop moet je letten om een goed rendement te halen?

Investeer in een nieuw- of vernieuwbouwproject

De investering in studentenkamers brengt het meest op als de kwaliteit van de kamers lang goed blijft. Steek je jouw geld in een nieuwbouwproject, dan ben je er zo goed als zeker van dat je de eerste jaren weinig of geen onderhouds- of herstellingskosten zult hebben.

Hou er wel rekening mee dat kamers door het hoge verloop sneller onderhevig zijn aan slijtage dan doorsneestudio’s en -appartementen. Calculeer dit in bij je berekening van het rendement op jouw vastgoedbelegging.

Zorg voor kwaliteit

Studenten hebben behoefte aan modern ingerichte kamers met alle nutsvoorzieningen, waaronder een internetaansluiting. Vergeet niet te voldoen aan alle voorschriften inzake brandveiligheid en isolatie. Vaak gelden er lokale reglementeringen die stricter zijn dan de wettelijke. Een gebouw van goede kwaliteit trekt kwalitatief goede huurders aan, waardoor de kans bovendien stijgt dat de huur tijdig wordt betaald. Een studentenkot raakt sneller verhuurd als je zorgt voor een aangepast meubilair zoals kasten, een beddenbak en een bureau. Ook een gemeenschappelijke fietsenstalling en een parkeerplaats voor wagens zijn interessante troeven.

Zorg voor een degelijk onderhoud

Als de kwaliteit van de studentenresidenties en de gemeenschappelijke ruimtes goed blijft, levert de verhuur van jouw belegging op lange termijn een goede huuropbrengst op. Leg de huurders desnoods de verplichting op om de ruimtes goed te onderhouden. Wanneer alles goed wordt onderhouden, zal je ook langer geniet hebben van jouw beleggen in een studentenresidentie.

Lees meer: Voordelen en nadelen van het verhuren van vastgoed

Doe zo veel mogelijk zelf

Ben je handig én heb je tijd, dan kan je het huurrendement verhogen door zelf kleine herstellingen uit te voeren of zelf de administratie voor de verhuur voor jouw rekening te nemen. Besef wel dat de verhuur van een studentenkamer heel wat werk met zich brengt: denk aan de opmaak van een huurcontract, de registratie ervan, de jaarlijkse aanpassing van de huurprijs, het ontvangen en teruggeven van de huurwaarborg en de opmaak van een plaatsbeschrijving. De contracten moeten elk jaar worden hernieuwd.

Lees meerHoe je jouw pand klaar maakt om te verhuren

Heb je zelf niet voldoende tijd of kennis om dit alles te doen, dan kun je je wenden tot professionele beheerders of participeren in een vastgoedvennootschap. Meteen ben je er dan zeker van dat jouw belegging goed wordt gepromoot en beheerd.

Kies voor een centraal gelegen kamer

De ligging van een studentenkamer is belangrijk. Voor studenten is het interessant een kamer te hebben die dicht bij hun campus ligt of in een omgeving die veel te bieden heeft en van waaruit ze de stad gemakkelijk kunnen ontdekken. Daarvoor kan je een hogere huurprijs vragen.

Beperk het verloop

Om een langdurige leegstand te vermijden, zorg je best voor een grote continuïteit van de verhuur. Je kan het zoeken naar nieuwe huurders uitbesteden aan een professionele verhuurdienst zoals een vastgoedbureau of makelaar, maar dat heeft natuurlijk een prijs.

Bron: Trends.be

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.