Beleggen in parkeergarages

Beleggen in parkeergarages is nog niet ontdekt door het grote publiek. Nochtans zien heel wat analisten het nut in om deze relatief kleine investering op te nemen in een gediversifieerde portefeuille. Parkeergarages als belegging vormen een mooie aanvulling op andere vastgoedtypes. De parkeerproblemen in grote steden lijken niet meteen opgelost dus het beleggen in parkeergarages kan ook nog eens duurzaam van aard blijken te zijn. Ontdek je mee de voor- en nadelen van de parkeergarage als belegging?

Voor mensen voor wie de rente van hun geldbeleggingen een pensioen moet vervangen zijn het benarde tijden. Ook de overbescherming van de particuliere huurder in de klassieke residentiële huurdersmarkt zorgt voor kopzorgen: immers een huurder die zijn verplichtingen niet nakomt – financieel of het goed huisvaderschap – betekenen een aanslag op de portefeuille van de verhuurder. Meer en meer beleggers kijken dan ook uit naar alternatieven om hun spaargeld een levensvatbaar rendement te laten opleveren. Parkeergarages kunnen dan ook een interessant alternatieve belegging zijn.

Beleggen in een parkeergarage

Een garagebox of een autostandplaats in een appartementsgebouw is niet alleen interssant voor je eigen wagen. Ook als belegging zijn garages omwille van hun potentiële winsten interessant. In dat geval kun je maandelijks inkomsten realiseren door de garage te verhuren of op de lange termijn winst te halen uit een herverkoop. Als onroerend goed biedt een garagebox je de zekerheid elke andere vorm van real estate en ben je minder vatbaar voor eventuele waardeverminderingen van je geld (door inflatie of devaluatie) die er wel zijn als je je geld op een klassieke spaarrekening zou laten staan. Maar ook beleggen in parkeergarages kan resulteren in een heel interessante investering. In grote steden of dicht bij belangrijk verkeersknooppunten en stations is het vaak vechten voor een parkeerplaats. Daar renderen deze parkeergarages dan ook het best.

Lees meer: Investeren in parkeerplaatsen: leuk rendement, weinig risico

Wat kost een garagebox?

Het interessante aan beleggen in een garagebox is de lage financiële instapdrempel. Je hoeft met andere woorden niet over een berg geld beschikken om een garage te kopen. Beslissende factoren in de prijszetting zijn de ligging (in stadskern of aan de rand van de stad), de grootte en de gemeente. Prijzen starten aan de ondergrens van ongeveer 10.000 euro, maar uitschieters tot 50.000 euro in toeristische badplaatsen en grootsteden zijn geen uitzondering meer. De huurprijzen variëren tussen 50 en 150 euro per maand. Gemiddeld stijgt de waarde van een garagebox jaarlijks met 5 procent.

Parkeergarage verhuren: de pluspunten

Maandelijkse huurinkomsten

Een goed gelegen garagebox kan je al snel een maandelijks inkomen opleveren. Een garagebox verhuren is ook geen rocketscience en bovendien zit je in tegenstelling tot de klassieke verhuur niet opgescheept met grote problemen indien een huurder zijn financiële verplichtingen niet nakomt. Bovendien is er met dergelijke verhuur weinig omhanden bij verhuring: geen ellenlange plaatsbeschrijvingen of bedenkperiodes. Liefhebbers kunnen relatief snel beslissen om over te gaan tot de huur omdat er naar weinig moet gekeken worden: je hoeft er immers niet te gaan wonen, maar alleen maar je wagen te parkeren.

Weinig kosten

Bij residentiële huur ligt dit totaal anders. Daarom is de kans én dus ook het financieel risico op leegstand bij garages een pak kleiner.  Bovendien zijn er ook relatief weinig recurrente kosten of onderhoud aan verbonden: je hoeft je niet druk te maken om onderhoudskosten aan sanitair, verwarming of elektrische installatie. Het enige dat in orde moet zijn is een degelijke poort – al dan niet geautomatiseerd-  en voldoende verlichting. Bovendien kan een garagebox ook gebruikt of verhuurd worden als opslagruimte.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen?

Stabiele belegging

Uit onderzoek naar de stand van parkeervastgoed blijken parkeergarages een zeer stabiele belegging te zijn.

Parkeergarage verhuren: de minpunten

Minder huurders bij crisis

Mogelijk nadeel bij de verhuur van een garagebox is dat bij een crisis moeilijkheden kunnen ontstaan om huurders te vinden. Als automobilisten moeten bezuinigen om de maand rond te komen, dan kunnen ze ervoor opteren om hun auto gewoon op straat te laten staan. Veiligheid is dan minder prioritair en vaak zal de buurt waarin men woont hier mee een bepalende factor zijn. Men zou daar kunnen op inbrengen dat de stedelijke overheden ook daar pogen te beteugelen door hoe langer hoe minder parkeerplaatsen in de stad te voorzien.

Lees meer: Beleggen in hotelkamers kan conjunctuur gevoelig zijn

Mogelijke prijsdalingen

Voorts kan ook op lange termijn een nadeel ontstaan doordat je een potentiële meerwaarde op je kapitaal mist. De vastgoedprijzen stijgen immers niet tot in de hemel en de mogelijkheid bestaat dat de vastgoedmarkt ineenstort. Hierdoor moet je mogelijk jaren wachten om je garagebox weer met winst te kunnen verkopen. Maar ook hier geldt de factor dat beperkte kapitaalsbehoefte hier eigenlijk ook dat risico beperkt.

In het kort:

Pluspunten

  • Het onderhoud is beperkt.
  • Weinig risico op wanbetaling en leegstand.
  • Geringe investering in vergelijking met andere types vastgoed. Een gemiddelde garage in Vlaanderen kost rond de 27.000 euro. Ook de onroerende voorheffing is meestal beperkt.

Minpunten

  • Huurders zullen sneller komen en gaan dan bij klassieke vormen van vastgoed. Parkeergarages vragen dus wel wat opvolging.
  • Een nieuw parkeerbeleid van de stad kan de markt plots verstoren.
  • De wet van vraag en aanbod speelt meer dan bij andere vastgoedtypes. Mik op steden waar een parkeerplaats vinden moeilijk is. Dan zal je het meeste rendement halen.
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.