Rijk worden? Stap af van die baksteen in je maag

Vastgoed is een prima investering! Ondanks wat de titel doet vermoeden is dit geen pleidooi tegen investeringen in gebouwen, huizen, loodsen etc. Maar wij Belgen hebben vaak de neiging om een mooi, groot, eigen huis te willen aankopen of bouwen. We hebben daar een stevige lening voor over en voelen ons veilig met een eigen woning. Maar is dit wel de goede beslissing als je snel rijk wilt worden?

Huren versus kopen

“Maandelijks huren is weggesmeten geld, ik kan beter lenen voor dat bedrag”. Deze redenering is zeker logisch, maar toch moet je een aantal extra factoren bekijken. In omgevingen, zoals drukke steden, waar veel werkgelegenheid is, zijn appartementen en huizen vaak veel duurder om te kopen of te huren.

Nemen we een stad als Gent als voorbeeld. Voor een tweekamerappartement betaal je maandelijks een huurprijs gemiddeld 850 euro. We houden geen rekening met indexatie omdat je inkomen vaak met hetzelfde niveau stijgt. Koopkracht blijft dus gelijk.

Wil je ditzelfde appartement kopen, dan moet je qua aankoopprijs + taksen en kosten al snel 300.000 euro rekenen. Wil je dit bedrag lenen aan een rentevoet van gemiddeld 2,5% over 20 jaar, dan moet je ongeveer rekenen op een afbetaling van 1250 euro per maand. Kadastraal inkomen, een schuld-saldoverzekering, reparaties,… maakt van dit maandelijks bedrag ongeveer 1400 euro.

Het maandelijkse nominale verschil tussen huren en kopen bedraagt dus 550 euro. Plaats hiervan 500 euro consequent aan de kant op een beleggingsportefeuille met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 4%. Na 20 jaar heb je ongeveer 180.000 euro extra. In vergelijking, wil je na 20 jaar je appartement verkopen, dan zou je dit met een meerwaarde van 180.000 euro moeten kunnen doen.

Lees meerEigen woning kopen of huren: alle voor-en nadelen op een rij

Je huis is een kostenpost

Naast reparaties brengt een huis nog andere kosten met zich mee, zeker over een periode van 20 jaar. Af en toe een opfrissingsbeurt, wat moderniseren, meer aanpassen aan je nieuwe behoeftes. Dit zijn investeringen die je puur voor jezelf doet, vaak kan je deze kosten niet doorrekenen wanneer je je woning verkoopt.

Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?

Wil je graag wat moderniseren in je huurwoning? Zoek een nieuwe huurwoning die aan je huidige eisen voldoet. Eigenaars van huurwoningen weten dat ze hun panden moeten modern houden om een interessante huurprijs te kunnen vragen. Je huisbaas maakt dus de nodige kosten en opfrissingen voor jou.

Een eigen woning brengt vrijheid

Krijg je echt vrijheid door je eigen woning? Heb je echt een stadstuin nodig voor de kinderen om te spelen? Wie in een stad gaat wonen kan gebruik maken van de faciliteiten die de stad je biedt. Alsmaar meer zetten steden in op vergroening en het weren van de wagen uit de stad. Parken zijn mooi onderhouden en jij kunt daar volop van genieten zonder dat het je één euro kost.

Een eigen tuin brengt, zeker in de zomer, veel werk met zich mee. Heb je geen groene vingers? Dan moet hier een tuinman aan te pas komen voor het geval je niet in een jungle wilt wonen. Zeker in onze streken, waar de winters vaak heel koud zijn en de tussenseizoenen nat, kunnen we maar 30% van het jaar écht genieten van onze tuin en toch betalen we hiervoor graag een meerprijs.

Besluit

Een eigen woning biedt zeker veel voordelen. Maar neem ook eens een rekenmachine in de hand alvorens over te gaan tot de aankoop van je droomhuis. Sommige redeneringen over huren zijn niet voldoende onderbouwd. Bekijk elke beslissing van meerdere kanten en maak voor jezelf de exacte berekening. Wil je graag wat sparen en een buffer aanleggen? Cijfers zullen je meer vertellen dan algemene volkswijsheden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.