Slapend rijk worden met groeiende wereldsteden

In 2004 voorspelde de stadsgeograaf Richard Florida in zijn boek “The rise of the creative class” dat steden de wereld zouden gaan overheersen en de wereldeconomie in een grote bloei zouden brengen. Hoewel hij in zijn recentste boek “The New Urban Crisis” heel wat minder optimistisch is, kan niemand eromheen dat de stadsbevolking wereldwijd enorm blijft groeien. Om al die mensen te huisvesten is enorm veel woongelegenheid nodig. En volgens Hugo Machin, co-head of Global Real Estate Securities bij vermogensbeheerder Schroders, kan je daar als belegger ruimschoots van mee profiteren, meer bepaald via een fonds zoals Schroder Global Cities Real Estate.

 

Kansrijke steden

Schroders belegt wereldwijd in vastgoed in steden en stelt elk kwartaal een Global Cities index samen om op basis van een aantal criteria, de economisch meest bruisende steden op te sporen. Schroders gebruikt die index om zijn vastgoedbeleggingen te oriënteren naar steden waar de vraag naar vastgoed veel groter is dan het aanbod.

De publicatie van de jongste versie van de index richt de schijnwerpers op de steden die de beste vooruitzichten hebben om in 2018 te stijgen op de ranglijst. Daarvoor is uit elk van drie regio’s, Azië, Noord-Amerika, en Europa/Midden-Oosten, de meest kansrijke stad geselecteerd. De gekozen steden worden allemaal gekenmerkt door een stijgend beschikbaar inkomen, een grote en groeiende bevolking en een goed opgeleide beroepsbevolking. Deze kenmerken kunnen ze benutten om bedrijven aan te trekken die op hun beurt weer getalenteerde werknemers zullen aantrekken.

Shenzen, San José en Tel Aviv

Schroders gelooft voor Azië vooral in Shenzen omdat het in de zogeheten Greater Bay Area (GBA) van Guandong, Hongkong en Macau ligt, één van de snelst groeiende economische gebieden ter wereld, die goed is voor 12% van het Chinese BBP. In de stad zijn trouwens toonaangevende technologiebedrijven als Huawei en Tencent zijn gevestigd.

Lees meer: 8 landen waar je kan leven als een miljonair

In Noord-Amerika is San Jose een stad die volop in opkomst is. De stad bevindt zich in de voorhoede van de tech-revolutie dankzij zijn ligging in het hart van Silicon Valley. Het een van ‘s werelds sterkste voorbeelden van een kenniseconomie. Bekende namen als Cisco, eBay en Adobe zijn gevestigd in San Jose en trekken veel talent aan waardoor een grote vraag ontstaat naar vastgoed. De huizenprijzen zijn zeer hoog, maar worden met de glimlach betaald door de talentrijke medewerkers van de techbedrijven die dat als een investering in hun carrière zien.

Voor Europa en het Midden-Oosten is Tel Aviv volgens Schroders de stad met het meeste potentieel. Meer bepaald omdat de stad aan belang wint als financieel centrum en door de vestiging van Campus Tel Aviv ook een uitgelezen ontmoetingsplaats is voor creatieve talenten uit de hele wereld.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.