Voordelen en nadelen van verhuur vastgoed

Wanneer je in vastgoed hebt geïnvesteerd, kan je geld verdienen door jouw pand te verkopen of te verhuren. Veel investeerders kiezen ervoor hun pand te verhuren. Toch heeft dit niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen of risico’s. Het is goed om hier rekening mee te houden als ook jij besluit om te gaan verhuren.

Voordelen van verhuur

Het verhuren van jouw woning of appartement heeft toch heel wat voordelen.

Ten eerste blijft het pand gewoon jouw eigendom. Kan je niet gemakkelijk afscheid nemen van jouw investering, dan is verhuren interessanter dan verkopen. Daarnaast kun je heel rendement behalen  door jouw pand te verhuren, ook zeker op de lange termijn.

Lees meer7 stappen voor wie een huis koopt om te verhuren

Koop je een woning of appartement in een populair gebied, dan is de kans groot dat het pand vrijwel nooit leeg staat en je hier bovendien een hoge huurprijs voor kunt vragen. Dit betekent dat je iedere maand een aardig bedrag binnenkomt, zo lang het pand in jouw bezit blijft en verhuurd wordt natuurlijk.

Daarnaast hoef je niet veel te doen om op deze manier je rendement binnen te halen. Heb je eenmaal een huurder, dan hoef je het pand enkel periodiek te onderhouden om je geldstroom te behouden. Dit onderhoud kun je zelf op je nemen, maar je kunt hier ook iemand voor inhuren. Huur je iemand in voor onderhoud, dan hoef je vrijwel niets te doen om geld te verdienen met jouw vastgoedinvestering.

Lees meer: Professioneel vastgoedbeheer: de voor- en nadelen

Nadelen van verhuur

Het verhuren van je pand heeft vele voordelen, maar helaas kleven er ook enkele risico’s aan. Het eerste risico van het verhuren van je pand, is het risico op leegstand. Kun je geen huurder vinden, dan verdien je geen geld met jouw pand. Tegelijkertijd kost je pand wel geld, want de hypotheek moet wel betaald worden (als je een lening hebt afgesloten).

Lees meer: 5 tips voor wie een appartement als investering wilt kopen

Daarnaast heb je altijd het risico op onverwachte kosten, bijvoorbeeld door een lekkage of door onzorgvuldigheid van de huurder. Om deze kosten zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk een goede huurder te zoeken. Dit is echter nog niet zo gemakkelijk. Een huurder kan heel betrouwbaar lijken, maar uiteindelijk toch niet zo netjes zijn. Dit risico loop je dus altijd.

Tot slot duurt het even voor je jouw investering terug hebt verdiend, als je het pand verhuurt. Verkoop je het pand, dan verdien je jouw geïnvesteerde geld direct terug en maak je bovendien winst. Verhuur je het pand, dan verdien je iedere maand een beetje terug. Is de huurprijs niet zo hoog, dan duurt het nog langer voor je jouw investering terug hebt verdiend.

Het alternatief: verkopen met winst

Je kan er ook voor kiezen je pand niet te verhuren, maar direct te verkopen. In dit geval knap je het pand op, om het vervolgens voor een hogere prijs op de markt te brengen. Dit is minder interessant als je jouw vastgoedinvestering in je bezit wil houden, om hier op de lange termijn rendement uit te halen. Het is wel interessant als je de risico’s van verhuur wil vermijden en het niet erg vindt om direct afscheid te nemen van jouw investering.

Lees meerDe 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

Om te bepalen of je wil verhuren of verkopen, weeg je simpelweg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Op deze manier bepaal je voor jezelf welke optie het beste bij jou past. Vervolgens kan je aan de slag. Zo kan je de eerste stappen zetten voor het verhuren van je pand, maar ook voor het opknappen en verkopen van de woning of het appartement.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.