Minder belastingen betalen doe je door te investeren in vastgoed

Minder belastingen betalen dankzij een investering in vastgoed? Klinkt als muziek in de oren en is ook realiteit voor heel wat vastgoedbeleggers. Particuliere beleggers kunnen dus rekenen op heel wat mogelijkheden voor het vastgoed wat ze aankopen. We geven jou een overzicht met de fiscale voordelen van het investeren in vastgoed.

Investeerders in vastgoed weten maar al te goed wat de directe rendementen zijn bij een vastgoedinvestering. Eerst en vooral zijn er de huuropbrengsten. Om die te garanderen moet je wel wat overhebben (huurders zoeken en vinden, de bezettingsgraad zo laag mogelijk houden, oplapwerken uitvoeren,…). Daarnaast is er ook nog de meerwaarde bij een verkoop. Hoeveel betaalde je voor het pand bij de start van jouw vastgoedbelegging en hoeveel krijg je ervoor bij de verkoop? Vastgoedprijzen gaan doorgaans in stijgende lijn.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen 

Maar nu is er nog maar eens goed nieuws voor wie investeert in vastgoed. Je kan er ook nog eens fiscale voordelen aan overhouden. Passeer je dus voor een derde keer langs de kassa, niet slecht voor een investering die geldt als een met de laagste risico’s.

1. Geen belastingen op de meerwaarde

Stel je koopt in 1996 een huis van € 250.000 en verkoopt het na 4,5 jaar opnieuw door voor 300.000 euro. Dan zal de meerwaarde van 50.000 euro onderhevig zijn aan de meerwaardebelasting. Ongeveer 16,5 procent van die meerwaarde vloeit naar de staat. Was je wat slimmer geweest dan verkocht je het pand een half jaar later, wie een pand langer dan 5 jaar in eigendom houdt, moet geen belasting betalen op de meerwaarde van het vastgoed.

2. Belastingvermindering op interesten

Een korting op jouw persoonlijke belastingen gebaseerd op de interesten van een lening. Waarom ook niet? Heel wat leningen komen in aanmerking voor een mindering op de persoonlijke belastingen. Hoeveel hangt af van wanneer de lening is afgesloten. In elk geval kan de mindering niet meer zijn dan de netto inkomsten van jouw onroerend goed.

Deze belastingvermindering, voluit de gewestelijke gewone belastingvermindering voor interesten, kan je trouwens ook nog eens combineren met langetermijnsparen. Dan moet het wel gaan om een hypothecaire lening met een looptijd van minstens 10 jaar.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.