Gebreken bij nieuwbouw die je geld kunnen kosten

Veel beleggers investeren in nieuwbouw, ze denken dat ze hiermee zonder zorgen investeren. Nieuwbouw is niet alleen populair onder woningkopers, maar ziet er ook strakker, nieuwer en simpelweg beter uit dan veel bestaande panden. Toch wordt nieuwbouw zeker niet altijd perfect opgeleverd en kan je zodoende heel wat gebreken bij nieuwbouw vaststellen. Deze kunnen je kopzorgen bezorgen en aardig knabbelen aan je rendement.

De gebreken van een nieuwbouwpand

Dat oudere huizen bepaalde gebreken kunnen hebben, is algemeen bekend. Wat velen echter niet weten, is dat een gloednieuw pand ook bepaalde gebreken kan hebben. Denk hierbij aan gebreken die ontstaan zijn door het gebruik van het verkeerde materiaal bij de bouw, maar ook door een fout in de bouwtekening of simpelweg door haastig en slordig werk van de bouwploeg. Koop je nieuwbouw, dan mag je er dus niet vanuit gaan dat dit pand helemaal perfect is en geen verbreken kent.

Voorbeelden van verborgen gebreken

Een nieuwbouwpand kan allerlei gebreken hebben, waaronder enkele gebreken die goed verborgen worden en die je pas ziet als je het pand gekocht hebt. Denk hierbij aan dakgoten die het water niet goed afvoeren, slecht afgewerkte vloeren, lekkages, kieren bij de ramen en deuren (met tocht als gevolg) en problemen met de elektriciteit. Je kunt bijvoorbeeld lang na de oplevering een kleine lekkage ontdekken, die je absoluut niet eerder kon zien maar nu wel voor een lelijke vochtplek zorgt.

Lees meer10 waarschuwingen tijdens een huisbezoek om van een aankoop af te zien

De kosten van gebreken

Heb je te maken met gebreken in jouw nieuwbouwpand, dan heb je te maken met extra kosten. De gebreken moeten namelijk wel opgelost worden, zodat je jouw investering perfect op de markt aan kunt bieden en hier zo veel mogelijk geld mee verdient. Ook als je jouw aangekochte pand wil verhuren, moeten de gebreken opgelost worden. Doe je dit niet, dan kun je over een paar maanden alsnog aan de slag. De verhuurder zal namelijk bij jou aankloppen als er gebreken aan het licht komen, aangezien jij de huiseigenaar bent.

De kosten die je moet betalen om gebreken te verhelpen, verschillen per gebrek. Het maken van een lekkage kan bijvoorbeeld vrij snel en goedkoop gedaan worden, maar het oplossen van elektriciteitsproblemen is vaak al duurder. Houd in ieder geval rekening met een kostenpost van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Deze kosten gaan van jouw rendement af, wat betekent dat je minder met jouw vastgoedinvestering verdient.

Hoge kosten voorkomen? Investeer in een inspectie

Wil jij voorkomen dat je met hoge kosten te maken krijgt door gebreken in jouw nieuwbouwpand? Doe dan niet zomaar een investering, maar laat een inspectie uitvoeren voor je jouw naam onder het koopcontract zet. Door een onafhankelijke inspecteur aan te stellen voor een uitgebreide inspectie, weet je zeker dat je een goede investering doet. De inspecteur vindt namelijk alle mogelijke gebreken en kan deze stuk voor stuk aan jou aanwijzen. Zijn er gebreken en wil je toch investeren? Dan weet je dat je met hogere kosten te maken gaat krijgen. Misschien kun je de verkoopprijs verlagen, om je in deze kosten te compenseren. Zijn er zo veel gebreken dat de investering niet meer aantrekkelijk is? Dan zoek je een ander pand om in te investeren, die je uiteraard weer door de inspecteur onder de loep laat nemen.

Lees meerWat doet een vastgoedmakelaar?

Kan de expert geen enkel gebrek ontdekken? Dan weet je dat het betreffende pand aantrekkelijk is om in te investeren. Met extra kosten krijg je in ieder geval niet te maken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.