Raadpleeg een notaris bij het investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed wint nog steeds aan populariteit. De redenen zijn ondertussen al zeer duidelijk. De relatieve veiligheid, de vele mogelijkheden en het leuke rendement zijn er enkele van. Dat laatste is momenteel ook te danken aan zeer lage rentevoeten. Toch moet je op enkele zaken letten als je gaat investeren in vastgoed.

Vastgoed is er voor iedereen

Notaris Bart Van Opstal geeft enkele adviezen mee voor wie wil investeren in Belgisch vastgoed. Allereerst stelt hij zeer duidelijk dat er voor elk budget een vastgoedtype bestaat. Wie over een kleiner kapitaal beschikt kan opteren voor een parkeer- of standplaats. Een investeerder met een groter kapitaal kan dan weer kiezen voor een studio, appartement of opbrengsteigendom.

Voor elk type geldt steevast: de locatie van het vastgoed is van cruciaal belang. Daarom zie je ook aanzienlijke verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Waar je dus die studio of parkeerplaats aankoopt, zal van invloed zijn op jouw absoluut rendement. De investeringskost zal uiteraard in verhouding zijn met de mogelijke opbrengst. Een sterke bezettingsgraad is een belangrijke voorwaarde om te kunnen spreken van een succesvolle investering.

Nieuwere vormen van vastgoedinvesteringen als hotelkamers en serviceflats winnen aan bekendheid. Logisch, volgens notaris Bart Van Opstal, want de wil om te investeren in vastgoed is duidelijk aanwezig bij de Belg. Daardoor stijgt vervolgens het aanbod en de creativiteit om het aanbod te vergroten. Dit is tevens een verklaring voor de stijgende populariteit van pakweg het erfrecht.

Lees meer: Wat investeren in hotelkamers zo aantrekkelijk maakt

Bezoek een notaris bij het investeren in vastgoed

Als woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat adviseert notaris Bart Van Opstal logischerwijs een bezoekje aan de notaris voor de aankoop van beleggingsvastgoed. En daar geeft hij drie goede redenen voor:

  • Je krijgt een heldere inkijk in de kosten
  • Je krijgt een onafhankelijk oordeel en advies
  • Er wordt een professionele correcte analyse gemaakt

Belangrijk is dus om vooraf een bezoek te brengen aan de notaris. Zo schakel je al wat risico uit en kan je doordachter te werk gaan. Wie bijvoorbeeld een appartement koopt in een oud appartementsgebouw kent niet alle kosten. Een notaris kan wijzen op toekomstige kosten zoals een gevelrenovatie of een nieuwe lift.

Lees meer: 5 misverstanden bij de notaris over het kopen van een woning

De conclusie luidt: Belgisch vastgoed kan zeker een goede investering zijn. Wees aandachtig voor eventuele valkuilen en om zeker te zijn: contacteer voorafgaan jouw notaris.

(Bron: Notaris.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.