ERA Belgium publiceert hun vastgoedonderzoek

Uit een onderzoek van ERA Belgium blijkt dat woningen in Vlaanderen met 2,45 procent stegen. Ook de waarde van appartementen nam toe. Voorts deden ze ook onderzoek naar de gemiddelde kostprijs van een woning in de Vlaamse centrumsteden.

De studie van ERA brengt enkele zaken aan het licht. Allereerst stelt het netwerk van vastgoedmakelaars vast dat de prijs van een woning en een appartement stijgt. Volgens ERA zijn daar twee belangrijke redenen voor. Een verhoogde interesse gekoppeld aan de lage rentevoeten zorgen voor een aanzuigeffect.

Een tweede luik van het onderzoek is de kostprijs van woningen in Vlaamse centrumsteden. Leuven voert met kop en schouders de rangschikking aan. Helemaal achteraan in het rijtje bengelt Genk. De huizenprijzenindex van ERA houdt met tal van factoren zoals de grootte en locatie rekening.  

Appartement aan zee

Met een specifieke focus op de kust en de tweede verblijven, breidt de vastgoedmakelaar in samenwerking met KU Leuven nog een interessant hoofdstuk aan hun research. Eén van die conclusies is dat zeezicht 17 procent meer waard is dan vastgoed zonder zicht op de zee. En een appartement op de zeedijk? Daar tast je gemiddeld nog eens 7,6 procent dieper voor in jouw zakken.

Op zoek naar iets binnen jouw budget? Trek dan 100 meter verder landinwaarts. Daar betaal je 7,3 procent minder voor vergelijkbaar vastgoed. Nog te duur? Per 100 meter daalt de gemiddelde aankoopprijs met 3,4 procent. Zoals we al zo vaak hebben benadrukt als het gaat om vastgoedbeleggingen: locatie, locatie, locatie!

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.