Ben je van plan om in 2020 eindelijk die baksteen in de maag te verzilveren? Weet dan dat de vastgoedmarkt in 2020 een aantal wijzigingen ondergaat om een woning te kopen. De energetische eisen worden bijvoorbeeld strikter, terwijl een aantal energiepremies afnemen. Ook de Vlaamse woonbonus werd geschrapt en maakt plaats voor een lagere registratiebelasting. En terwijl het lijkt alsof vastgoed alleen maar duurder wordt, zullen ook banken minder snel leningen toekennen. Een rampjaar zal het voor de vastgoedmarkt zeker niet worden, maar het zijn toch enkele dompers op de feestvreugde.
Strengere eisen voor Vlaamse woningen
Vanaf 1 januari 2020 gelden er strengere regels ten aanzien van de dakisolatie en raamisolatie. Zo moet elk dak verplicht voorzien zijn van dakisolatie met een warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W. In sommige gevallen is ook zolderisolatie noodzakelijk. Indien een woning niet aan die nieuwe norm voldoet, riskeer je bij een controle vijftien strafpunten en de ongeschiktheidsverklaring. Controleer daarom goed het energieprestatiecertificaat bij de aankoop van een woning, want mogelijk moet je meteen investeren in een dure dakisolatie. Ga dan meteen ook na of elke kamer van het huis voorzien is van dubbele beglazing, want vanaf 2023 kan ook dat in een ongeschiktheid resulteren. Zo nodig stem je het bod af op de investeringen die je na de aankoop moet doen.
Lees ook: In 2020 een woning verhuren? Investeer maar al in isolatie…?
Houd er ook rekening mee dat elke Vlaamse woning vanaf 1 januari 2020 moet voorzien zijn van rookmelders op elke verdieping. Dit is niet meteen de grootste investering, maar vergeet ze vooral niet te plaatsen na de aankoop van de woning.
Minder gulle premies van de netbeheerder
Tegenover de strengere eisen voor Vlaamse woningen wordt er gesnoeid in verschillende energiepremies. Onder andere de energiepremies voor hoogrendementsglas en de installatie van een warmtepompboiler zullen in 2020 dalen. Houd er bij het kopen van een woning in 2020 dus rekening mee dat een grotere hap van de kosten voor eigen rekening zal zijn.
Geen woonbonus, wel lagere registratiebelastingen
Per 1 januari 2020 wordt de Vlaamse woonbonus afgeschaft. Als eigenaar zal je de lening met andere woorden niet langer fiscaal in aftrek kunnen brengen. Geniet je op dit moment van de woonbonus? Dan is het wel mogelijk om via een hypotheekruil van de woonbonus te blijven genieten. De woonbonus blijft wel slechts behouden voor de openstaande lening.
Lees ook: Waarom het afschaffen van de Vlaamse woonbonus ook een goede zaak is
Tegenover het verdwijnen van de Vlaamse woonbonus heeft de Vlaamse regering de registratiebelasting voor de enige eigen woning teruggebracht naar 6% (in plaats van 7%). Dit is ook het geval voor wie via een hypotheekruil van de Vlaamse woonbonus blijft genieten. Voor hen is de aangepaste regelgeving met andere woorden zelfs voordelig.
Onthoud ook dat de woonbonus enkel afgeschaft is voor de eerste woning en niet voor de tweede woning. De tweede woning is nu eenmaal federale materie en daar hebben we op het moment van schrijven nog geen regering. Zoals het er nu naar uitziet, blijft de woonbonus voor de tweede woning dus ook in 2020 behouden. Hier zijn bovendien ook de standaard registratierechten (10%) nog steeds van toepassing. Ook bij het kopen van een nieuwbouw woning (21% btw), wijzigt er in 2020 niks.
Lenen om een woning te kopen wordt moeilijker in 2020
In 2019 heeft de Nationale Bank verschillende keren kritiek geuit op de hoge hypothecaire leningen die door de banken werden toegekend. Daarom zal het vanaf 1 januari 2020 strenger toekijken op de door de bank verstrekte kredieten. Hierdoor kan het voor sommigen moeilijker worden om een lening te verkrijgen.
Lees ook: Rijk worden? Stap af van die baksteen in je maag
Een eigen inbreng van 10% van de waarde van de woning wordt vanaf 1 januari 2020 de regel, terwijl dat percentage voor (toekomstige) verhuurders wordt opgetrokken naar 20%. Het blijft voor banken mogelijk om daarvan af te wijken, maar minstens 65% van de leningen moeten wel aan die norm voldoen. Ook mogen banken minder risicovolle leningen toekennen. Nog maximaal 5% van de toegekende leningen mogen een hoge aflossingslast hebben (meer dan 50% van het inkomen) én een inbreng hebben van minder dan 10%. Omdat banken die niet aan de normen voldoen op het matje zullen worden geroepen, is het nog maar afwachten hoe de houding ten opzichte van kandidaat-kopers zal evolueren.