Wie wil investeren in vastgoed let maar beter goed op

Vastgoedbarometers leren ons dat de verkoop van particuliere woning goed stand houdt. Het is dan ook een valabel alternatief voor wie zich niet op de beurs wil wagen of wie zijn geld niet wil laten verdampen op een spaarboekje. Toch zijn er wat wolkjes te bespeuren aan de blauwe vastgoedhemel. De prijs van de woning ging er lichtjes op achteruit. Moeten beleggers in vastgoed zich zorgen beginnen maken?

De prijzen van de woningen in België stijgen niet langer, meer nog er is zelfs sprake van een lichte achteruitgang. Ook voor de rest van het jaar verwachten experts een zelfde tendens. Kentering is dus niet onmiddellijk zichtbaar. Vooral de hertekening van de woonbonus hakt er in Vlaanderen stevig in. Die vermindering ging naar verwachting de huizenprijzen in België met 5 procent laten dalen. Door de uitzonderlijk lage rente bleven de prijzen echter stabiel. De verwachtingen zijn dat 2016 wat moeilijker zal worden.

Meerwaarde van 2,5 procent tegen 2018?

KBC-econoom Johan Van Gompel ziet de toekomst positief in. Hij verwacht een uitdoving van het fiscale effect op de woningprijzen. Van Gompel schat in dat een stijging van 1 procent binnen de 12 maanden tot de mogelijkheden behoort. In zijn prognoses voorziet hij zelfs een meerwaarde van 2,5 procent tegen 2018. Vooral het economische herstel ziet de KBC-econoom als een belangrijke katalysator voor de vastgoedtransacties.

Ook volgens professor economie Erik Buyst van de KU Leuven is er geen reden tot paniek. Hij noemt de Belgische woningenmarkt bijzonder saai. In tegenstelling tot de verkoop in Spanje en Nederland, die de jongste jaren gepaard gingen met sterke dalingen en ferme stijgingen, noemt hij de vastgoedsector hier zeer rustig. “Zolang er geen sterke rentestijgingen komen en er niet om de haverklap bommen vallen, zal de vastgoedmarkt rustig blijven”, aldus professor Buyst.

De gezinnen houden ons recht 

Andere factoren zijn de demografie. De gezinnen nemen volgens het Planbureau tot 2020 zeker met 0,7 procent per jaar toe. Verwacht wordt dat dit de vraag naar woningen zal doen toenemen. Vooral de markt van de kleine woningen zal het goed doen omdat de samenstelling van gezinnen kleiner wordt. Voor wie de eerst en enige woning aankoopt is het zeer duidelijk: doen!

Wie echter een woning koopt als belegging past hier toch beter wat mee op. Voorzichtigheid is geboden, ondanks de zeer lage rentevoeten. Een risicoloze belegging bestaat sowieso niet. Als je natuurlijk gaat beleggen in vastgoed op een moment dat de prijzen beginnen dalen, neem je een extra risico. De vraag is maar of de prijzen van onze woningen daadwerkelijk overgewaardeerd zijn. Volgens vastgoedontwikkelaars is er zeker een overschatting van het rendement. Een rendement van 3 procent of meer is zeldzaam, realistischer is om uit te gaan van een return van 1 procent per jaar.

 

(bron: Trends)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.