Wat doet een vastgoedmakelaar?

Je hebt in vastgoed geïnvesteerd en bent nu klaar om jouw vastgoedinvestering met winst van de hand te doen. Je kunt dit zelf proberen te regelen, maar je kunt hier ook een vastgoedmakelaar voor in de arm nemen. De vastgoedmakelaar vraagt om een commissie van de verkoopprijs, maar vervult wel enkele belangrijke taken voor deze vergoeding.

De vastgoedmakelaar schat de waarde van een pand

De eerste en één van de belangrijkste taken van een vastgoedmakelaar, betreft het schatten van de waarde van een pand. Nu denk je misschien dat je dit zelf ook wel kunt doen, maar toch is dit lastiger dan je denkt. Uit onderzoek van het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) is gebleken dat veel particulieren panden overwaarderen. Neem je een vastgoedmakelaar in de arm, dan zal dit niet gebeuren.

Nu lijkt het misschien niet zo erg om jouw pand te overwaarderen, aangezien je hier juist ook meer geld mee kunt verdienen. Toch is dit niet verstandig, simpelweg omdat een overwaardering mensen af kan schrikken. Schat je de waarde van jouw vastgoedinvestering te hoog, dan kan het zomaar gebeuren dat er helemaal niemand naar het pand komt kijken of dat niemand het wil kopen. Zo blijf jij door die overwaardering met jouw vastgoedinvestering zitten, terwijl je eigenlijk je winst wil pakken.

Lees meer: Hoe schat je de waarde van vastgoed bij een erfenis?

De vastgoedmakelaar verzamelt informatie over het pand

De tweede taak van de makelaar, is het verzamelen van relevante informatie met betrekking tot een specifiek pand. Denk hierbij aan informatie die relevant is voor een vlotte verkoop, zoals vergunningen, verborgen gebreken, eigendomstitels, attesten en zelfs stedenbouwkundige aspecten. Deze informatie kun je zelf ook verzamelen, maar dit kost je wel veel tijd. Bovendien heb je in dit geval niet de garantie dat je betrouwbare informatie hebt verzameld.

De vastgoedmakelaar helpt je bij de verkoop

Daarnaast helpt een makelaar je om jouw pand sneller en gemakkelijker te verkopen. Dit doet de makelaar niet alleen door geschikte kopers te zoeken, maar ook door bezichtigingen in te plannen met potentiële kopers en al hun vragen te beantwoorden. Heb je hier geen vastgoedmakelaar voor, dan moet je alles zelf doen. Dit betekent dat je jouw pand zelf moet promoten, maar ook dat je de bezoeken van potentiële kopers zelf moet regelen en zelf alle vragen over het pand moet beantwoorden.

Lees meer: De voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

De vastgoedmakelaar regelt de verkoop

Tot slot zorgt de vastgoedmakelaar ervoor dat jouw pand op de juiste manier verkocht wordt. Omdat de vastgoedmakelaar jaren ervaring heeft met het verkopen van panden, weet hij of zij precies hoe dit werkt. Je hoeft zelf niets te doen, maar je weet wel zeker dat jouw vastgoedinvestering op de juiste manier verkocht wordt. Op deze manier bespaar je niet alleen tijd, maar heb je bovendien de garantie dat alles goed geregeld wordt. Omdat het om een flinke investering gaat, is dit zeker een fijne garantie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.