De woning als dak boven ons hoofd, een huis als invulling van een primaire behoefte. Voor velen is vastgoed niet meer en niet min dan huisvesting. Toch wint de aankoop van een huis als vastgoedinvestering aan aandacht. Steeds meer woningen worden effectief aangekocht als investering op lange termijn. En er valt inderdaad wat te zeggen over de woning als opbrengsteigendom.
De vastgoedmarkt is de verzamelnaam voor heel wat types panden. De huizenmarkt of soms ook residentieel vastgoed genoemd maakt daar het leeuwendeel van uit. Eenvoudigweg omdat het aanbod ook het grootst is. Hoewel er heel wat woningen verkocht en gekocht worden, is het maar zelden met investeringsdoeleinden.
Lees meer: Zo vind je de beste vastgoedbelegging
Nochtans kan er een duidelijk pleidooi gehouden worden voor de woning als opbrengsteigendom:
De voordelen van een huis als investering:
Op lange termijn ziet het er goed uit
Op lange termijn steeg de huisprijzenindex waanzinnig hard. Gemiddeld bedroeg de prijsstijging zo’n 6% per jaar. Daarmee haalt de vastgoedbelegging het van veel indexen en aandelenkoersen. Investeren in een woning is dan ook een exponent van een lange termijnbelegging waarbij een gemiddeld risico hand in hand gaat met een behoorlijk rendement.
Maandelijkse huurinkomsten
Niet enkel de meerwaarde van het pand kan een boost betekenen voor jouw investering maar ook de opbrengsten. Je kan maar in één huis wonen, dus de kans dat jouw investeringspand op de huurmarkt terechtkomt is aanzienlijk. Dit betekent dat je maandelijks mag rekenen op huurinkomsten. Deze recurrente inkomsten genereren een constante inkomstenstroom die gebruikt kan worden om het pand te onderhoud maar ook om nieuwe investeringen aan te gaan.
Bescherming tegen inflatie
Aangezien huurinkomsten geïndexeerd mogen worden, biedt het aanbieden van een huurpand ook nog eens een verzekering tegen de inflatie. Met andere woorden, de inflatie kan op die manier niet knibbelen aan jouw rendement. Een pluspunt in tijden waarbij de spaarboekjes verdampen door een historisch lage rentevoet en stijgende inflatoire krachten.
Een jaarlijks rendement van ongeveer 3 à 4 procent behoort zeker tot de mogelijkheden. Daarmee scoor je ook al beter dan heel wat dividenden of coupons.
Maar zoals elke succesformule heeft ook het investeren in vastgoed een keerzijde. Elk voordeel heb zijn nadeel, aldus Johan Cruijff (die in de jaren 70 behoorlijk wat centen verloor bij een verkeerde investering, hij kan het dus weten!).
Enkele nadelen van het investeren in residentieel vastgoed:
Op korte termijn ziet het er minder goed uit
Op korte termijn is het minder rooskleurig. Het voorbije jaar is er een daling ingezet die volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zich ook nog dit jaar zal doorzetten. Deze mindere periode zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op het rendement op langere termijn. Na 2016 wordt echter alweer een opflakkering voorspeld dus de gevolgen kunnen alsnog minimaal zijn.
Steeds striktere regels
De strikte definitie van woning is: een gesloten constructie waarin het geschikt is te lezen. Ondanks deze magere definitie komt er steeds meer bij kijken. De regelgeving voor woningen wordt steeds strenger. Ongetwijfeld volgen er de komende jaren nog striktere wetten voor huizen, appartementen en ander residentieel vastgoed.
En dan heb je nog de belastingen
Daarnaast is er ook nog de belasting op de huurinkomsten. Als je het pand verhuurt aan iemand die er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, dan doet de verhuurprijs er niet toe. De belastingen zijn gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen plus 40%. Dit kan al vlug oplopen. Wie moet lenen om deze vastgoedinvestering aan te gaan, die ziet al snel ene heel deel van zijn rendement wegsmelten.
Een interessant alternatief kan een vakantiewoning zijn. Daar heb je tot drie keer genot van: op het einde van de rit heb je de meerwaarde, je haalt er bij verhuur huurinkomsten uit en je hebt een vaste vakantiestek.