Waarom iedereen binnenkort in vastgoed investeert

Ben je iemand die altijd op de loer ligt als het om investeren gaat? Je laat geen kans aan je voorbijgaan om een interessant opportuniteit mee te pikken? Misschien zocht je het in het verleden wat te ver en vergat je te denken aan een vastgoedinvestering. Nog altijd relatief lucratief en met een beperkt risico.

De vastgoedbelegging is eigenlijk terug van nooit weggeweest. In België kenden we geen huizencrisis zoals ze die in de VS hebben doorgemaakt. De vastgoedmarkt in België is eigenlijk een rimpeloos verhaal zonder diepe dalen of hoge pieken. De waarde van ons vastgoed stijgt gestaag en kabbelt rustig verder. Nu we het toch over de Verenigde Staten hebben: na de drastisch val van de huizenprijzen merk je na zeven jaar dat de prijzen al opnieuw op een hoger niveau zitten dan voor de crisis. Zo zie je maar, met vastgoed komt alles weer goed.

Je hebt beleggen in vastgoed en beleggen in vastgoed

Dan hebben we het nog maar over residentieel wonen. De mogelijkheden om te investeren in vastgoed zijn zeer uitgebreid. Je kan opteren om te investeren in vastgoed in centrumsteden. Je kan het segment van de kleine appartementen kiezen of die van de luxevilla’s voor expats. Investeren in vastgoed is zoveel meer dan een huis kopen en aanbieden op de huurmarkt. De regio, het type vastgoedpand, het segment, de exacte ligging, ga zo maar door. Allemaal verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij een vastgoedbelegging vindt die past bij jouw profiel. Voor elk wat wils op deze brede toegankelijke investeringsmarkt.

En dan hebben we het zelfs nog niet gehad over de mogelijkheden van renovatiewerken. Heel wat investeerders kopen nu kleinere panden op, renoveren die met een minimum aan inspanningen en verkopen die opnieuw. Het segment van de kleinere huizen én appartementen trekt momenteel een groot publiek. Gezinnen zijn terug wat kleiner qua samenstelling en dus groeit in dit segment de vraag.

Dit is het moment om te beleggen in vastgoed: de bank zal je helpen

Bovendien krijgt het investeren in vastgoed de wind in de zeilen door enkele zeer belangrijke externe factoren. Laten we niet vergeten dat geld ontlenen vandaag nog steeds zeer goedkoop is. Hierdoor draagt de bank de facto mee aan het succes van jouw investering. Waarom zou je geen geld ontlenen als je er amper wat voor moet betalen? Zo kan je het hefboomeffect van jouw investering maximaliseren. Het rendement op je investering blijft even groot maar zo moet je zelf minder middelen investeren. Handig toch? Dit budget kan je aanwenden om een andere lening vervroegd terug te betalen of om te investeren in een tweede pand.

Niet enkel de goedkope hypothecaire kredieten duwen veel mensen naar de vastgoedmarkt. Ook de ontzettend lage rentevoeten op allerlei bancaire producten stuwt het publiek richting vastgoedbelegging. En dat hoeft niet te verwonderen. Door een hoge inflatie en een verwaarloosbare rentevoet verdampt het spaargeld voor jouw neus. Mensen gaan dus actief zoeken naar alternatieven. Verwoede spaarders schuwen het risico en zijn tevreden met een beperkt rendement. Investeren in vastgoed sluit dus perfect aan bij dit profiel, alleen klinkt het wat zwaarder.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.