Soms is een huis huren een betere optie

Het is al vele jaren een droom die zijn gelijke niet kent: het idee dat een leven pas geslaagd is wanneer je een eigen huis hebt. Een huis bezitten wordt quasi gelijkgesteld aan gelukkig zijn. Maar is dat wel zo? Kan je daadwerkelijk beweren dat een huis bezitten een goed investering is? Is het beter dan het alternatief van huren? Dat valt ten zeerste te betwijfelen.

Een huis kopen is geen investering

De aloude wijsheid verhaalt over het mythische feit dat een huis kopen een goede investering is. Je kent het wel: in de jaren ’60 werd een huis gekocht voor 30 000 euro. 50 jaar later is datzelfde huis bijna een miljoen waard. Leuk verhaal maar het heeft niet het minste met de waarheid van doen. De gemiddelde waarde van een huis is in de laatste eeuw met nauwelijks 0,2% per jaar omhoog gegaan. Dat er veel geld mee valt te verdienen in korte periodes is waar. Maar in even korte periodes valt er weer veel geld mee te verliezen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je bitter weinig serieuze investeerders terug zult vinden die actief zijn in de markt van de vastgoed: dat brengt gewoon niet op.

Nee, het is echt geen investering

Een goede investering kan je herkennen aan een paar determinanten. In de eerste plaats is een goede investering er eentje die niet het gros van jouw netto waarde vertegenwoordigd. Ten tweede vereist een goede investering niet dat je je in zware schulden steekt en ten slotte kan je een goede investering herkennen aan het feit dat je je geld op elk moment dat jij het nodig hebt terug kunt krijgen. Geen van de bovenstaande drie determinanten is van toepassing bij het kopen van een huis. Dat stemt toch tot nadenken?

Lees meer: Eigen woning kopen of huren: alle voor-en nadelen op een rij

Huren, een beter alternatief

Huren is geld in de vuilbak gooien zegt men al snel. Maar eigenlijk klopt dat niet. Stel dat je een huis koopt van een half miljoen euro tegen een hypotheek van 6%. Je doet een aanbetaling van 200 000 euro voor dat huis. Stel dat je datzelfde huis voor 2500 euro zou kunnen verhuren. Dan heb je net 80 maanden huur aan de bank gegeven. Geld dat je dankzij inflatie, belastingen, administratiekosten, aankoopkosten, verzekeringen etc… waarschijnlijk nooit terug zult zien. Geld dat je had kunnen investeren in eender wat anders, in jezelf bijvoorbeeld. En de enige horde waarover je zou moeten springen om het de investering in een huis niet waard te maken is een groei van 0,2%. Het alternatief is gewoon veel beter.

Roots neerleggen

Dan heb je mensen die beweren dat ze een huis kopen om roots te kweken. De gemiddelde eigenaar van een huis bezit dat huis slechts 4,5 jaar. Sommige veel langer, anderen veel korter. Dat zijn geen roots. Bovendien bemoeilijkt een huis bezitten veel keuzes die je in het leven moet maken. Een nieuwe job in een andere stad, een nieuwe liefde: je kan niet zomaar mee vertrekken. Een huis bezitten beknot in ongelofelijk grote mate jouw flexibiliteit.

Huur dan

De logische oplossing hiervoor is een eigendom huren. Alle kosten aan het huis vallen op de schouders van je huisbaas. Bovendien dien je niet één grote investering te maken en heb je nog alle flexibiliteit om eender wat met je leven te kunnen doen. Huren is dan ook een veel betere investering van jouw geld dan schulden aangaan voor die ene, megalomane droom.

(bro: jamesaltucher.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.