Financieren van een vastgoedbelegging

Investeren in vastgoed. Het is snel gezegd maar tussen droom en daad staat de werkelijkheid. Hoe begin je daar in godsnaam aan en vooral: waar vind je de centen om te investeren in vastgoed? We zetten voor jou enkele mogelijkheden op een rij om jouw vastgoedbelegging op een verstandige manier te financieren.

Investeren in vastgoed vraagt wat meer dan enkele duizenden euro’s. Een goed doordacht financieel plan, kan jou in een latere fase al heel wat kopzorgen besparen. Lenen bij een bank is vast de meest evidente keuze maar heb je ook al eens een bulletkrediet overwogen? Om nog maar te zwijgen over een voorschot op jouw pensioen. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan je op het eerste zich zou veronderstellen.

Gebruik je zuurverdiende spaarcenten

Gemiddeld heeft de Vlaming 25.000 euro op de spaarrekening staan. Geld die momenteel aan het verdampen is. Stilaan groeit dan ook het besef dat met die gelden best wat ondernomen wordt. De financiering van een opbrengsteigendom kan dus een goed idee zijn. Je genereert een meerwaarde op het pand en kan ook nog eens genieten van een huuropbrengst. Bovendien ligt het risico onder het gemiddelde.

Lenen: de meest voor de hand liggende keuze

De meest evidente keuze is om te gaan lenen bij een bank. Momenteel staat de rente nog altijd historisch laag dus blijven de interesten op de ontleende bedragen miniem. Daartegenover staat wel dat de interestvoet van de bank knaagt aan jouw rendement. Overweeg misschien om aan een voordelige rentevoet te lenen bij vrienden, familie of ouders. Als zij jou nog scherpere voorwaarden bieden dan de bank, dan kunnen twee partijen van deze regeling de vruchten plukken. Bij een hypothecair krediet is er natuurlijk wel nog steeds het voordeel van de woonbonus. Weeg dus op voorhand alle pro’s en contra’s af tegen elkaar voor je een besluit neemt.

Bulletkredieten: ideaal voor vastgoedbeleggingen

De bulletkredieten zijn creatieve kredieten waarbij financiële instelling jou geld lenen en het kapitaal maar terugverwachten op het einde van de looptijd. In tussentijd betaal je enkel interesten af. Banken zijn echter maar bereid om bulletkredieten toe te staan indien ze zeker kunnen zijn van een correcte en tijdige terugbetaling. Als consument moet je dus genoeg verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen om tijdig het kapitaal af te lossen. Bovendien moet je de bank de zekerheid bieden dat jouw plan kans van slagen heeft. Vaak worden bulletkredieten gebruikt om beleggingen met een laag risico aan te gaan of om een vastgoedbelegging af te sluiten.

Geen onbelangrijk nadeel van bulletkredieten: om het risico van een niet terugbetaling na de looptijd van de lening te dekken, vraagt de financiële instelling wel meer interesten. De rentevoet van een bulletkrediet zal dus een pak hoger liggen dan die voor een regulier hypothecair krediet.

Beleg in vastgoed met jouw pensioen

Beleggen in vastgoed kan een aanvulling zijn op jouw pensioen. Maar jouw pensioen kan nu al de financiering zijn van het vastgoed. Eigenaardige redenering? Je kan tot 60% van jouw tweede pijler uit het pensioenstelsel aanwenden om te investeren in vastgoed. Dit is een uitzondering op elke regel. Voor veel mensen is dit een waardevol alternatief voor de klassieke hypothecaire lening. Je plukt er de fiscale voordelen van en je kan beleggen in vastgoed ondanks dat de fondsen eigenlijk pas vrijkomen bij je pensioen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.