Onrustwekkend nieuws uit de Verenigde Staten. De verkoop van het vastgoed begint er opnieuw te slabakken. Een veeg teken want de vorige vastgoedcrisis liet zich voelen tot in Europa. Betekent dut nu dat huiseigenaren en beleggers in vastgoed zich zorgen moeten maken? Vooralsnog niet maar de situatie verdient wel de nodige aandacht. Zoveel is zeker.
Alarmerende signalen zijn het voorlopig nog niet maar een positieve trend zien we alleszins niet. Absoluut niet zelfs. In Miami en Miami Beach, twee plaatsen die tijdens de laatste vastgoedcrisis gespaard bleven, daalde de prijzen in het luxesegment significant. Waardeverminderingen van 17 procent met uitschieters tot 25 procent waren geen uitzonderingen.
CNBC kwam deze week met het opvallende nieuws. Ze noemen de situatie in Miami een echo van wat zich afspeelt in andere steden van de Verenigde Staten. Vastgoedexperts vrezen dan ook het ergst. Op dit moment komen enkel de duurdere appartementen in het vizier. Maar een prijsdaling van 2,6 miljoen euro naar minder dan 1 miljoen euro is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Heel wat appartementen komen nu voor een “spotprijs” op de markt.
Zelfde fenomeen zien we in New York, daar daalde de prijs in een vergelijkbare klasse met 19 procent. Dit staat in schril contrast tegenover vorig jaar. Toen was het vastgoed in New York zo gewild dat er zelfs een heuse prijzenslag ontstond. Kooplustigen boden astronomische bedragen voor een plekje op Manhattan. De verkoop slabakt er duidelijk.
Waarom is dit nieuws voor ons, Europeanen en Belgen, van belang?
Heel snelle krachtige wijzigingen in de Amerikaanse vastgoedmarkt zijn geen nieuws op zich. Het zijn vooral de onderliggende redenen die de nodige aandacht verdienen. Mogelijke redenen van deze -tijdelijke?- impasse mag je gerust zoeken bij de financiële instellingen. Hun terughoudendheid om veel kapitaal te verstrekken groeit. Vooral het monetaire beleid van de Fed speelt hierin een grote rol.
De financiële crisis, die ook Europa in zijn greep hield, ontstond door de huizencrisis in de Verenigde Staten. Toen moesten de banken zoveel mogelijk kredieten verschaffen aan (arme) Amerikanen om hen aan een woning te helpen. Die minder gegoede burgers konden na verloop van tijd echter niet voldoen aan hun hypothecaire verplichtingen en lieten de banken achter met lege handen. De onderpanden waren ook al amper wat waard. De zeepbel knapte en de banken zaten met de handen in het haar.
Door de sterke verbondenheid van banken wereldwijd, waaide de crisis ook over richting Europa. Daarom is het belangrijk, om ook vandaag nog, de toestand van de Amerikaanse huizenmarkt nauwlettend in het oog te houden. De kans op een tweede crisis loert nog steeds om de hoek. Deze nieuwe indicaties, zoals recentelijk in Miami, zaaien nog geen paniek. Ze beperken zich voorlopig tot een apart segment in een relatief kleine regio. Mocht deze trend zich echter doorzetten naar andere staten in de VS of overslaan op bredere segmenten, dan mag ook Europa zich stilaan opmaken voor een nieuwe vastgoedstorm.
(bron: CNBC, Bloomberg)