Wat is de beste optie? Jouw huis verkopen of verhuren?

Een huis leeg laten staan is natuurlijk geen optie, maar wat dan wel? Verkopen of verhuren? Als je het verkoopt ben je er vanaf, maar als je het verhuurt blijf jij de eigenaar met alle verantwoordelijkheden van dien. We proberen ons licht te laten schijnen over een keuzen met voor- en nadelen. 

Verhuren van mijn huis

Als je huis leeg staat verdien je er niets aan en leg je er vaak geld op toe. De kans dat een huis dat langdurig leegstaat verloedert is natuurlijk erg groot. Evenals de kans dat er vernieling optreed. En dat betekent dat je een leegstaand huis vaak moet bezoeken om te kijken of alles nog in orde is. Want een leegstaand huis dat er verwaarloosd uitziet verliest zijn waarde. Je kunt zo’n huis dan ook beter verhuren. Ten eerste krijg je inkomsten binnen uit de verhuur van het huis en dat kun je weer gebruiken voor het onderhoud er van. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat er permanent toezicht is op je huis. Je hoeft eigenlijk zelden langs te gaan om te kijken of alles nog in orde is, mocht er iets stuk zijn of niet meer werken dan zal de huurder vanzelf contact met jou opnemen. En juist doordat het bewoont is zal het zijn waarde behouden, want de bewoner wil ook in een leuk uitziend en vooral leefbaar huis wonen.

Verkopen van mijn huis

Een andere optie is natuurlijk het verkopen van je huis. De huizenmarkt trekt weer aan en dat betekent dat je met de verkoop best nog wel een leuk centje terug kunt krijgen voor het huis. Je bent er in een klap vanaf en kunt het geld dat vrijkomt investeren in een volgend project. Mocht je direct geld nodig hebben dan is verkoop natuurlijk altijd de beste optie, maar het grote nadeel is natuurlijk dat je niet weet hoe lang het duurt eer een huis verkocht is. Ook nu kan het zijn dat het huis geruime tijd leeg staat alvorens het verkocht wordt. Nadeel is dan ook dat je zelf in die tussentijd rekening moet houden met extra kosten voor onderhoud en schoonhouden van het huis. Want dat is toch waar mensen naar kijken! Maar eenmaal verkocht heb je je handen vrij voor iets nieuws.

Lees meer: 5 tips voor wie een appartement wil kopen als investering

Verkopen of verhuren, wat past bij mij

Het belangrijkste is dat je jezelf de vraag stelt wat het beste bij je past. Verkopen van mijn huis? Of toch liever verhuren van mijn huis? In beide gevallen is je huis een goede investering geweest. Bij verkoop komt de opbrengst van het huis geheel vrij, mits er geen hypotheek op rust, en kun je het geld weer in iets anders investeren. Dat terwijl je bij huur maandelijks geld krijgt van de huurder. Geld dat je deels gebruikt om het huis te onderhouden en deels kunt investeren in andere projecten. Hoe groot het deel is dat je in onderhoud moet steken is natuurlijk afhankelijk van de ouderdom en staat van het huis en kost altijd veel tijd. Het is goed om je vooraf te realiseren of dat iets is wat je wilt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.