Met een mooie tuin verkoopt jouw huis vlotter

Een huis verkopen is geen sinecure. Logischerwijs verkoop je jouw pand liefst aan een zo hoog mogelijke prijs. Je onderneemt dan ook allerlei zaken om jouw huis proper te presenteren aan potentiële kopers. Vaak wordt echter de meerwaarde van een tuin schromelijk over het hoofd gezien. Onderhou de tuin en zie de waarde van jouw woning toenemen.

Een tuin is een absolute meerwaarde bij de verkoop. Dit pluspunt kan natuurlijk ook een negatieve invloed hebben wanneer die er onverzorgd en verwilderd bijligt. Belangrijk is dus om de omgeving rond je huis een stevige opfrisbeurt te bieden. En dan kan je rekening houden met heel wat verschillende zaken.

De tuin van een huis is voor heel wat geïnteresseerden een afspiegeling van de staat van het pand. Een goed onderhouden tuin doet vermoeden dat de eigenaars ook zorg hebben gedragen voor het pand an sich. Zie je echter een verloederd grasperk met een mosgroen terras, dan vrees je onmiddellijk al het ergste. Als verkoper kan je jou erg makkelijk wapenen tegen deze kritiek. Doe het nodige en steek de handen uit de mouwen.

Let bij de verkoop van een huis ook op het seizoen

Of het nu een tuin bij een residentiële villa is, of een koertje achter een rijhuis: het maakt de potentiële koper geen moer uit, zolang de buitenruimte maar verzorgd en netjes is. Daarom is het, afhankelijk van het seizoen waarin je verkoopt, om even op te ruimen. In de herfst kan het nodig zijn om bladeren samen te harken. In de zomer is het altijd leuk om een bloemenperkje te zien. In de winter kan jouw terras vast een stevige schrobbeurt geven. Wanneer het donker is, geeft jouw tuin een betere aanblik als je de tuinverlichting aansteekt. Zo geef je de bezoeker een welkome indruk én krijgen ze een beter kijk op de tuin.

Is jouw tuin écht niet meer om aan te zien en vrees je eerder dat het een minwaarde biedt voor jouw prachtige huis? Opteer er dan eventueel voor om met een lege tuin te starten. Het geeft de potentiële kopers een idee van de mogelijkheden en de ruimte en ze storen zich niet aan oninteressante elementen. In de winter is het aangeraden om wat groene planten -eventueel in potten- in de tuin of op het terras te plaatsen. Ze liften de tuin van een dode akker op tot een levendige buitenruimte.

Wie rekent op een meerwaarde van zijn vastgoedbelegging, tackelt beter op voorhand de problemen. Een analyses van de sterktes en de zwaktes kunnen hierbij helpen. Veel succes bij de verkoop van jouw huis!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.