Het geschikte pand voor jouw vastgoedbelegging vinden? Enkele tips!

Vastgoedbeleggingen zijn meer dan ooit hot op de beleggingsmarkt. Of het nu aandelen in vastgoedvennootschappen zijn of directe beleggingen door het aankopen van vastgoed, alles gaat in stijgende lijn. Met gezonde rendementen hoeft dit ook niet te verwonderen. Maar hoe vind je een pand dat geschikt is ? Wij helpen jou alvast een eindje op weg met deze tips voor jouw vastgoedbelegging.

Ligging van jouw vastgoedbelegging in het kwadraat

Met een mijlenverre voorsprong is de locatie van het pand dé belangrijkste factor. Een geschikte locatie van het vastgoed zal vervolgens het succes van jouw investering bepalen. Ga daarom niet over één nachtje ijs en maak een gedegen studie. Wat dieper graven kan zeker geen kwaad want zo’n investering houdt heel wat in.

De locatie gaat over de ligging van het pand. Waarom is een woongebied zo geliefd? Waarom willen de mensen uitgerekend in die buurt wonen? Zo zijn er enkele parameters die bepalen of een locatie geschikt is of niet.

Lees meer: Is een investeringsanalyse noodzakelijk vooraleer te investeren in vastgoed?

Veiligheid

Is mijn nieuwe buurt wel veilig? Dat is zowat de hamvraag voor veel bewoners of potentiële huurders en kopers. Voor grootsteden kan veiligheid ingevuld worden door criminaliteit. Een gure buurt zal per definitie lager ingeschat worden dan een wijk vol jonge gezinnen. Anderzijds kan veiligheid ook betekenen: is er rustig verkeer of is het een halve racebaan voor snelheidsduivels?

Goede scholen

Kan mijn kind naar een goede school in de buurt? Milieu en opvoeding zijn doorslaggevend voor heel wat jonge ouders. Uiteraard gaan ze bij hun prospectie kijken of de nodige voorzieningen in de buurt zijn. Niemand heeft zin om door de halve stad te moeten rijden om dag na dag zijn kinderen af te leveren aan de school. Bij jouw vastgoedprospectie ga je best even na welke scholen in de buurt zijn en controleer ook even of ze hoog aangeschreven staan.

Lees meer: Zo vind je de beste vastgoedbelegging

Werkgelegenheid

Zijn er veel bedrijvencentra in de buurt? 23% van de Vlamingen is bereid om van job te veranderen enkel en alleen maar om dichter bij huis te werken. Een huis verhuren of verkopen dichtbij plaatsen met een hoge tewerkstellingsgraad is dan ook al wat attractiever dan een pand in the middle of nowhere. Een korte zoektocht via Google Maps is vaak al verhelderend.

Bereikbaarheid, openbaar vervoer

Vlotte invalswegen, zonder een constante aanvoer van verse files en als het enigszins mogelijk is nog een goede treinverbinding. Wonen en werken zijn nu eenmaal de meest tijdrovende facetten van ons leven. Een beperkte verplaatsing is dan ook mooi meegenomen. In grotere steden, waar het openbaar vervoer al wat fijnmaziger is, zijn de opties al wat uitgebreider.

Levendige buurten

Leefbaarheid en levendig verschillen voor velen onder ons niet zo heel hard qua invulling. We wonen graag in de buurt van waar dingen gebeuren. Winkels, brasserieën, restaurants of een hippe pitabar, zolang er maar wat leven in de brouwerij zit. Ook culturele activiteiten in onze buurt weten we wel te smaken. Een museum, theater, bioscoop of historische trekpleisters schroeven de waarde van de buurt behoorlijk op.

Lees meer: 14 fantastische tips voor wie wil investeren in vastgoed

De locatie van een pand is met andere woorden dé cruciale factor. Een goede ligging van het pand zal er ook voor zorgen dat er meer geïnteresseerde huurders zijn, bovendien stelt het jou in staat om een betere prijs te krijgen. En wanneer je vooralsnog beslist om het pand te verkopen, dan zal je waarschijnlijk erg weinig moeite kennen om het van de hand te doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.